1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Птиците в земеделски земи намаляват с 16%

Птиците в земеделски земи намаляват с 16%

Сред основните заплахи са премахването на храстите и разораването на пасищата

Птиците в земеделските земи намаляват с тревожни темпове. Това показват резултатите от проведено национално проучване на широко разпространените видове птици. Резултатите са включени в доклад, публикуван от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Сред видовете с най-неблагоприятна тенденция са домашното врабче, папунякът, гургулицата, обикновеният скорец, черният бързолет и др.

Резултатите посочват тенденциите в състоянието на 38 вида птици. Освен данните за всеки отделен вид, докладът представя и тяхното състояние по групи според средата, която обитават - земеделски земи и гори. Групирани по този начин, птиците съставляват показатели, сочещи състоянието на средата - т.нар. индекс за състоянието на птиците, обитаващи земеделските земи.

Резултатите от проучването са за шестгодишен период 2005–2010 г., като в него са се включили над 100 доброволци от цялата страна. Сред основните послания на доклада са:

  •  Показателят за състоянието на 38 широкоразпространени вида птици се влошава;
  •  Намаляващите видове (34%) са повече от увеличаващите се (5%);
  •  Птиците, обитаващи земеделските земи, намаляват с 16% спрямо 2005 г.;
  •  Сред видовете с най-неблагоприятна тенденция са папунякът (-29%), гургулицата (-33%), обикновеният скорец (-41%), домашното врабче (-42%), черният бързолет (-66%) и др.
  •  Сред основните заплахи за състоянието на птиците в земеделските земи е премахването на храстите и разораването на пасищата;
  •  С положителна тенденция са голямото белогушо коприварче (126%) и гривякът (73%);
  •   За първи път при оценката са установени два вида със стабилно състояние: селската лястовица и южният славей;


Сред основните заплахи за състоянието на птиците в земеделските земи е премахването на храстите и разораването на пасищата. „Резултатите от проучването са изключително тревожни”, заяви Йордан Христов, координатор на проучването за БДЗП и отговорник на дейностите по мониторинг.

„Само за шест години пред очите ни изчезват някои от най-често срещаните видове. Ако разораването на пасищата и изсичането на храстите не се преустановят веднага, рискуваме да последваме практиката от Западна Европа, където широко разпространени видове се превръщат в критично застрашени”, продължава той.

„Редки и застрашени към момента видове като царския орел например, които също са свързани с пасищата и ливадите, ще изчезнат напълно, тъй като са тясно свързани със състоянието на средата и нейните обитатели.”

Допълнителна информация

Схемата за мониторинг на обикновените видове птици е част от националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Мониторинговата схема се организира от Българско дружество за защита на птиците и е част от Общоевропейската схема за мониторинг на широко разпространените видове птици. Проучванията през 2010 и 2011 г. са финансирани от Министерство на земеделието и горите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.