1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разчистват се все повече земи за земеделска дейност в Аржентина

Разчистват се все повече земи за земеделска дейност в Аржентина

Южноамериканската страна е загубила около 7 милиона хектара гори от 1998 г. досега

Горите на Аржентина са застрашени от разширяването на площите за отглеждане на соя и добитък. Фермерите често са склонни да плащат глоби за разчистване на земя, но същевременно да се възползват от високите цени на зърнените култури. Това пише агенция Ройтерс, позовавайки се на служител на горското стопанство на страната.
 
Южноамериканската страна е загубила около 7 милиона хектара гори от 1998 г. насам, въпреки закона от 2007 г. за регулиране на сечищата. Над половината от обезлесяването е незаконно, каза Мартин Монако, директор по горите в министерството на околната среда.
Въпреки че по-строгите правила забавиха изсичането, неравномерното прилагане и често ниските глоби карат фермерите в най-големия износител на преработена соя в света да приемат да плащат глоби като бизнес разход, коментира Монако в интервю. Световните цени на соята са високи от 2021 г.

"Много пъти глобите не са достатъчни, за да обезсърчат хората", посочи Монако, допълвайки, че близо 90 на сто от разчистванията са в огромните гори Гран Чако на север. Фермерите смятат, че ниските ниските глоби биват компенсирани от високите продажни цени, обясни той.

За прилагането на разпоредбите във федералната система на страната отговарят регионалните правителства, като местните власти често загърбват опасенията за околната среда в името на постигането на икономически растеж, сподели Монако. По думите му трябва да има политически натиск и преговори със сектора, използващ модел на производство, който не иска да се промени.
Според законодателството от 2007 г. има 10 милиона хектара "червени" гори, чието изсичане е незаконно; 30 милиона хектара "жълти", които може да се използват за производство, без да е необходимо изсичане и 10 милиона "зелени" горски земи, които могат да бъдат изсечени.
От 2020 г. съществува и система за ранно предупреждение със сателитни изображения на всеки 15 дни, които картографират промените в горите и предупреждават местните власти за незаконно изсичане.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.