1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордно високи температури на световните океани

Рекордно високи температури на световните океани

Анализ на данните за последните 10 години показва, че през този период температурата на морската вода е била най-високата от средата на миналия век насам

Tемпературата на световните океани през 2019 г. е била най-високата, откакто се води статистика, като темпото на затопляне се ускорява. За това алармира международен екип учени от 11 държави.

Анализ на данните за последните 10 години показва, че през този период температурата на морската вода е била най-високата от средата на миналия век насам, като всяка от последните 5 години е поставяла нов рекорд.

През 2019-та океанската температура е била с около 0,075 градуса по-висока от средните стойности за периода между 1981 и 2010 година. Това се дължи основно на климатичните промени, причинени от човека, единодушни са учените. Според техните изчисления топлинната енергия, внесена в океаните чрез човешка намеса, се равнява на над 3 милиарда и половина атомни бомби от размера, пуснат над Хирошима през Втората световна война.

"Океаните са най-големият топлинен резервоар и следователно са най-добрият индикатор за климатичните промени. Ако искате да разберете колко бързо се затопля Земята, погледнете океаните", казва Джон Ейбрахам, един от съавторите на изследването от университета на "Сейнт Томас" в Съединените щати.

Учените предупреждават, че затоплянето на океаните може да има катастрофални последствия, в това число силни бури, проливни дъждове и наводнения. Освен това при по-високи температури пада съдържанието на кислород във водата, което ще навреди на рибите и другите морски организми.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.