1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекултивират сметището в община Симитли

Рекултивират сметището в община Симитли

За финансиране ще се кандидатства по Оперативна програма "Околна среда"

Кметът Апостол Апостолов е възложил на консултантска фирма изготвянето на проект за рекултивация на сметището в община Симитли и закупуване на сепарираща инсталация. За финансиране ще се кандидатства по Оперативна програма "Околна среда", уточниха от кметска администрация.

„Ако общината участва във вече учреденото сдружение за изграждане на регионално депо за битови отпадъци край Бучино заедно с общините Благоевград, Рила, Кочериново и Бобошево, това неминуемо ще доведе до увеличаване на такса смет и за жителите на общината. Реализацията на самостоятелен проект за модерно сметище в Симитли просто е по-изгоден за нас и за населението”, коментира Апостолов.

В края на миналата година общински съвет Симитли намали чувствително промилите за такса смет за фирмите и производствените предприятия и въведе облекчения за физическите лица.

Експерти от консултантската фирма са направили цялостен оглед на сметището край Симитли. Обследването е показало, че площадката на бившето сметище отговаря на всички изисквания на Наредба № 8 на МОСВ, касаеща въздействието върху околната среда, предаде Дарик.

Предстои да бъде възстановен статута на бившето сметище край Симитли. Докладната ще бъде внесена в Общински съвет Симитли за предстоящото редовно заседание на местния парламент този месец.

Експертите от консултантската фирма, обследвали сметището в Симитли, са категорични, че проектното предложение ще бъде готово до един месец и ще бъде внесено за одобрение в ОПОС. По първоначални данни изграждането на модерно сметище в Симитли ще струва около 1 500 000 – 2 000 000 лева, а експертите му дават до 50 години „живот”.

В момента сметището е неизползваемо. То бе закрито преди две години, съгласно изискванията на екоминистерството. Тогава, напомняме, община Симитли се включи в сдружение „Струма” за изграждане на модерен завод за преработка на отпадъци в Кочериново. Което сдружение се разпадна заради драстично закъснение в сроковете и липса на подготовка за кандидатстване по проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.