1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С 20% се срина цената на въглеродните емисии в ЕС

С 20% се срина цената на въглеродните емисии в ЕС

В политиката за борба с глобалното затопляне на ЕС европейският въглероден пазар е крайъгълният камък

Цената на въглеродните емисии в ЕС се срина с 20%, след като инвеститорите се усъмниха, че гласувано вчера решение на Европейския парламент (ЕП) ще е достатъчно, за да бъде спасен изпадналия в депресия пазар, съобщава Financial Times.

Гласуването в екологичната комисия на ЕП беше очаквано, след като пазарът колабира миналия месец, когато представители на европейската индустрия отхвърлиха план за овладяването на спада на цените на въглеродните емисии. „Екологичната комисия отправи ясен сигнал в подкрепа на схемата за търговия с въглеродни емисии. По-високите въглеродни цени ще помогнат за ускоряването на прехода към икономика с ниски нива на замърсяване“, казва Матиас Гроте, председател на комисията.

Въпреки позитивния вот обаче цената на въглеродните емисии се понижи с 20% до рекордно ниските 4,09 евро.  Впоследствие тя се възстанови до 4,58 евро, но все още остава с 10% по-ниска от нивата от понеделник, отбелязва investor.bg.

Европейският въглероден пазар е крайъгълният камък в политиката за борба с глобалното затопляне на ЕС. Механизмът изисква компаниите да плащат за емисиите парникови газове, които отделят при дейността си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.