1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С кампанията си за Часа на Земята WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за Часа на Земята WWF изпраща послание за мир

Отбелязваме Деня на гората с тематична фотоизложба, посветена на Часа на Земята

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за Часа на Земята в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва Международния ден на гората. Горите са сред най-значимите природни богатства, с които разполагаме. Освен че са дом на 80% от сухоземното биологично разнообразие, чрез своите екосистемни услуги те допринасят за нашето здраве и благоденствие, а също и осигуряват дървесина за икономиката. Те са и най-големите складове за въглероден диоксид след океаните, поради което играят ключова роля за климата на планетата.

Днес обаче, горите са изложени на риск.

Войната в Украйна, както всяка война, освен човешки жертви, страдание и дългосрочни икономически последици, води след себе си редица съпътстващи щети. Една от тях е унищожаването на природата. Експертите на WWF предупреждават какво можем да очакваме, ако боевете продължат.

Мащабните маневри на тежкотоварни превозни средства и военна техника, незаконната сеч и разчистването на територии за военни действия влошават състоянието на горите и могат да увредят структурата на местообитанията. Експлозиите, причинени от артилерийски обстрел, увеличават риска от пожари в горите с последици за биоразнообразието. Също така при дългосрочно струпване на бежанци в лагери, в които не е обезпечено отопление, биха могли да бъдат обезлесени цели райони. А минните полета са в състояние да ограничат достъпа на горските служители до големи площи, както и да ги превърнат в опасни територии за едрите бозайници.

„Пролетта е времето, в което повечето животни раждат и се грижат за малките си. Сега бойните действия ще попречат това да се случи нормално в целия необходим им периметър. Мащабното безпокойство ще доведе до прогонване на редица животни от обичайните места за размножаване. Лесният достъп до оръжие може да улесни условията за бракониерство, докато обособените пространства на безвластие създават предпоставки за престъпления срещу дивата природа“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Данните сочат, че Украйна разполага с 35% от биоразнообразието на Европа. Това включва повече от 70 000 вида, много от които редки, реликтни и ендемични. 16% от страната е покрита с гори, а 8633 защитени територии покриват площ от 41 000 квадратни километра. В Украйна има също и 50 влажни зони с международно значение с обща площ от 9500 квадратни километра. Цялото това природно богатство е застрашено пряко или косвено от военните действия, а дългогодишните теренни усилия на организации като WWF могат да бъдат обезсмислени.

У нас отбелязваме Деня на гората с тематична фотоизложба

Националният природонаучен музей при БАН, WWF България, Столична община и фотографът Димитър Караниколов обединяват своя глас в подкрепа на кампанията „Часът на Земята“ – 2022 с фотоизложбата „Природен калейдоскоп“. Тя ще бъде открита официално в 18:00 часа на 21.03. (понеделник) в Галерии на открито в Градина „Кристал“.[1] Селектираните кадри представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Сред официалните гости на събитието ще бъде и изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова. Тя ще разкаже за традицията на Часа на Земята и ще отправи призив за мир, в който хората да живеят в хармония един с друг, за да могат да се грижат и за своя общ дом – планетата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.