1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С рибарско корабче и други атракции WWF отбеляза „Есетровата луна“

С рибарско корабче и други атракции WWF отбеляза „Есетровата луна“

Стотици хора се събраха в Морската градина във Варна, за да празнуват заедно с природозащитниците

Освен с ярко оранжевия си цвят и със своето романтично сияние, августувското пълнолуние се свързва и с още един любопитен детайл. Става въпрос за старо индианско предание, което гласи, че по това време от годината цели пасажи от есетрови риби сами влизали в мрежите на рибарите. По тази причина те нарекли пълнолунието „Есетрова луна“. По традиция WWF България отбелязва с празненства и аткракции нощта, посветена на есетрите. Оцелели от времето на динозаврите, днес тези величествени създания са сред най-застрашените риби на планетата. Интересен факт е, че в долното течение на река Дунав и в северозападната част на Черно море са се запазили последните жизнеспособни размножаващи се популации на четири вида естери в Европейския съюз.
 
За да отбележи „Есетровата луна“ и да разкаже повече за тези изумителни риби, екип на WWF гостува във Варна. Природозащитниците представиха истинско рибарско корабче, плавало някога по Дунав, а днес оборудвано с образователни игри и екрани с видеа, даващи съвети за устойчиво потребление на риба и морски дарове. Корабчето е част от инициативата на природозащитната организация за опазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова.
 
Стотици хора – деца и родители се включиха в празненствата по случай „Есетровата луна“. Вечерта премина със солидна порция атракции и занимателни игри, включително и за най-малките. „Гвоздеят на програмата“ беше надуваем макет на петметрова есетра, която бързо се превърна в любимец на посетителите на Морската градина. Всички желаещи получиха на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.
 
Какво заплашва океана и рибарите?

За да задоволим глада си от морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Към момента 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи пряко зависят от рибата. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности, се намират пред сериозна опасност.
 
"Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен изночник на храна и доходи и за в бъдещe'', призовава ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.
 
Какво можем да направим като потребители?
 
Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. За последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители изключително важна. Не е нужно да изключваме рибата и морските дарове от седмичното си меню. Важно е обаче да избираме сертифицирани продукти, уловени или отгледани съобразно екологичните стандарти, гарантиращи опазването на рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Природозащитният екип остава във Варна и през почивните дни. Ако искате да научите повече по темата, потърсете корабчето на WWF на Аспаруховия плаж в събота и неделя между 10:00 и 17:00 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.