1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ и ЕС договарят тясно сътрудничество

САЩ и ЕС договарят тясно сътрудничество

Вашингтон потвърди целта си до 2050 година да спре емисиите от въглероден диоксид и метан

Европейският съюз и Съединените щати договориха тясно сътрудничество в областта на опазването на климата. Това стана възможно, след като новият американски президент Джо Байдън направи обратен завой при климатичната политика на своя предшественик Доналд Тръмп.
 
Специалният пратеник на Байдън по въпросите за климатаДжон Кери заяви в Брюксел, че САЩ ще подкрепят действията за защита на климата и са готови за партньорство с другите държави. При срещата си с ръководството на Европейската комисия Кери призова светът да си постави по-амбициозни цели от тези, заложени в Парижкото споразумение. По думите му предстоящата през есента конференция в Глазгоу е последният шанс за човечеството да спре глобалното затопляне.
 
"Заедно със Съединените щати сме в състояние да се справим с предизвикателството", изтъкна от своя страна комисар Франс Тимерманс.
 "Въпреки че борбата с климатичните промени ще струва билиони, тя ще бъде по-евтина за гражданите, отколкото ако не предприемем нищо", допълни той.
В обща декларация, подписана при срещата, Вашингтон потвърди целта си до 2050 година да спре емисиите от въглероден диоксид и метан. Европейският съюз си е поставил същия срок, за да стане климатично неутрален. В декларацията САЩ и ЕС призовават останалия свят да се включи в общите усилия.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.