1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ и Китай ще си сътрудничат по въпросите за климата

САЩ и Китай ще си сътрудничат по въпросите за климата

Споразумение за по-тясно сътрудничество по въпросите за климата сключиха Съединените щати и Китай. Това се казва в обща декларация. Преговорите бяха водени от Джон Кери, специалният пратеник на Белия дом за климата, и неговия китайски колега Си Женхуа.
„Съединените щати и Китай ще работят заедно, както и с други държави, за да преодолеят климатичната криза", се казва в общата декл арация. Като начало двете страни се задължават да продължат диалога си за намаляване на вредните емисии до края на десетилетието, така че да спазят определените от Парижкото споразумение цели.
Джон Кери е първият член на новата американска администрация, посетил Народната република. В изказване пред медиите той изтъкна, че двете страни могат да си сътрудничат в определени области, въпреки политическите напрежения. Съединените щати и Китай отговарят за близо 50% от световните парникови газове, показват проучвания. 
 
Посещението на Кери в Народната република послужи и за подготовка на виртуалната среща на върха на тема климатични промени, която Вашингтон организира в края на седмицата. На нея Джо Байдън е поканил 40 държавни и правителствени ръководители, в това число китайския президент Си Дзинпин.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.