1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сделката за климата се отлага от световните лидери

Сделката за климата се отлага от световните лидери

Снимка:

Ще бъде договорен единствено мандат за продължаване на преговорите за намаляване на вредните емисии

Американският президент Барак Обама и лидерите на няколко от водещите страни в света се споразумяха в неделя в Сингапур, че на предстоящата след по-малко от месец среща в Копенхаген за климатичните промени няма да бъде постигнат обвързващ договор.

В датската столица ще бъде договорен единствено мандат за продължаване на преговорите за намаляване на вредните емисии и ще бъде направен опит да се постави краен срок на този процес. По този начин се избягва провал на форума в Копенхаген, а глобалният договор, който трябва да замести Протокола от Киото, се отдалечава за 2010 г. или дори след това.

Датският план предвижда две фази - политическо споразумение в Копенхаген за рамката на преговорите, последвано от сложни преговори по обвързващи държавите ангажименти за намаляване на вредните емисии, финансиране на борбата с предизвикани от човека климатични промени до 2020 г. и пренос на технологии към неразвитите държави, които в бъдеще се очертават като най-големите производители на такива емисии.

Следващата ключова глобална среща за климата ще е в средата на 2010 г. в Копенхаген. Дотогава има вазможност американският Сенат да одобри климатичните закони на Обама, включително финансовите ангажименти, които ще поемат САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.