1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Сега": Министерството на земеделието бойкотира новия Закон за горите

"Сега": Министерството на земеделието бойкотира новия Закон за горите

От 2003 до 2009 г. бяха заменени над 33 000 дка гори

Вече два месеца Министерството на земеделието бойкотира новия Закон за горите и на практика позволява да се строи в горите, придобити с т. нар. скандални заменки. Това съобщава в днешния си брой в. "Сега".

За да влезе в сила приетата в закона забрана да се строи в така придобитите терени, до един месец след публикуването на закона министерството трябваше да обнародва в "Държавен вестник" всички имоти, придобити със замяна. Две седмици по-късно Агенцията по геодезия, картография и кадастър, общинските служби по земеделие и Агенцията по вписванията трябваше да отразят по картите и регистрите си ограниченията за строеж и препродажба върху заменените гори.

Законът беше публикуван в "Държавен вестник" на 8 март, т.е. процесът трябваше да приключи до 22 април. Министър Мирослав Найденов обаче не само не е спазил срока, но и до вчера не бе публикувал нито една порочна сделка, пише изданието. Заради това агенциите не могат да приложат ограниченията върху тези масиви и да ги защитят от препродажба и започване на застрояване. "На практика от 8 април насам върху тези масиви няма никаква защита и новите им собственици са могли да стартират процедура по смяна на статута на земята", обясняват юристи.

От министерството пък отговарят, че забавянето се е получило заради огромния обем работа по списъка със замените, правени във времето от 2003 до 2009 г. Оттам допълват, че документът е подписан за публикуване от министър Мирослав Найденов на 9 юни и предстои да бъде обнародван в "Държавен вестник" във вторник или в петък тази седмица.

От изданието обаче припомнят, че списъкът с всички замени е качен от една година на сайта на Изпълнителната агенция по горите. Сделките отдавна са описани от медиите, а в първата година на мандата си управляващите от ГЕРБ организираха обиколка с журналисти по морето, за да им покажат "безобразията на кабинета "Станишев" с морските замени.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов откриха новия голф комплекс Thracian Cliffs ("Тракийски скали") до нос Калиакра, собственост на рекламния бос Красимир Гергов и неговия съдружник Георг Цветански. В обхвата на комплекса е и земя, придобита със замяна. Сделката бе сред 47-те, заради които Европейската комисия заплаши България със санкция, припомня "Сега". В края на 2009 г. природозащитници протестираха, че част от земята попада и в защитената зона "Натура 2000". "Изграждането на голф комплекса е една много добра инвестиция с грижа към природата, на уникално и красиво място", заяви при откриването обаче Борисов.

От 2003 до 2009 г. бяха заменени над 33 000 дка гори. Забраната за строежи засяга интересите на бизнес партньори на сегашни депутати от ГЕРБ, както и на други известни хора. Дял във фирма, облагодетелствана със замяна, е имал депутатът Емил Димитров. Проекти върху такива терени са били и братът на бившия премиер Сергей Станишев, адвокатът Тодор Батков, близки до Ахмед Доган фирми, турският бизнесмен Фуат Гювен, семейство Николай и Евгения Баневи, бившият вътрешен зам.-министър от кабинета "Костов" Явор Хайтов, Христо Ковачки и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.