1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Селско стопанство, биоматериали и биоенергия

Селско стопанство, биоматериали и биоенергия

Зърненият фураж е подходяща суровина за производство на биогорива от второ поколение

Икономическите и екологичните предизвикателства до 2050 г. налагат създаването на световен пазар на биомаса. Този пазар ще регулира продажбата на земеделски и биоенергийни продукти, като ще се изискват сериозни компромиси по отношение на производството, цените и обемите.

Селскостопански биогаз

Свидетели сме на добри новини! Няма да бъде необходимо да се “завладее нова планета”, за да бъдат изхранени 9 млрд. души през 2050 г.! На Земята ще бъде възможно не само да се увеличи до 70% земеделското производство, но и да се произвежда повече биоенергия от селското стопанство, за да се намали зависимостта на световната икономика от експлоатацията на изкопаеми горива. Авторът на една от главите "Земеделие и енергия: как да изберем?" на Demeter 2015 г., Пиер-Анри Тексие обяснява причините за това. Трябва да се запази балансът между отделните сектори, като се търсят компромиси,  за да не се намалява производството на храни за сметка на горива.

Според Пиер-Анри Тексие, "желателно е да съществува глобално управление на употребата на биомаса, така както това се прави при петрола." С други думи трябва да се създадат условия за регулиран пазар, като "се осъществи връзка между статистическата информационна система Jodi-Oil, управлявана от международния енергиен форум и информационната система Amis, създадена по време на френското председателство на Г-20 през 2011 г. и управлявана от ФАО. "

Според Пиер-Анри Тексие, "конкуренцията между изкопаемите горива и енергията от биомаса е на база цена, като силно влияние оказва нестабилността на цените и обменните курсове на валутите." Противно на това, което се твърди през последните години, дисбалансът на селскостопанските пазари през периода 2008-2010 г. е свързан преди всичко с ниските запаси на селскостопански продукти, а не е резултат от конкуренцията между селскостопанската продукция, предназначена за изхранване и биогоривата. 200 млн. хектара на планетата се използват за производство на храни срещу 40 млн. хектара за производство на биогорива!

За да се изхранят 9 млрд. души до 2050 г., е необходимо продължаващо механизиране на земеделието и по-висока степен на използване на земите в южните райони на света. Това ще увеличи с 15% селскостопанската земя, предназначена за изхранване на хората и животните на земята. Средно увеличение на добивите с 50% до 2050 г. и 5100 млн. хектара обработваема земя могат лесно ще изхранят 9 млрд. души в период от 35 години. Тази цел може да бъде постигната обаче, ако добивите в Африка на юг от Сахара и страните от бившия СССР, се удвоят.

Постигането на тази цел се обуславя от икономическия избор и от такава организация на селскостопанските пазари, която ще защити най-бедните страни, за да се стимулира тяхното развитие (чрез въвеждане например на мита)
Целта е гарантиране на продоволствена сигурност, която интегрира производството на биомаса.
"Резките промени в цените на селскостопанските суровини, произтичащи от климатичните изменения и политиките в световен мащаб могат да застрашат стабилността на страните", казва Пиер-Анри Тексие.

Авторът не се притеснява толкова от невъзможността за изхранване на населението на Земята до 2050 г., колкото за положението с храните в света в по-близка перспектива – до 10, 15 години. Нарастването на селскостопанското производство не би било достатъчно, за да се изхранят 1 млрд. души допълнително и да се намали недохранването на стотици милиони хора. Необходими са спешни мерки за намаляване на хранителните отпадъци, които възлизат на 1 000 милиона тона нефтен еквивалент, или една трета от производството на биомаса за потребление от човека.

Биогоривата от второ поколение

Предприятия за производство на биогорива вече се изграждат по целия свят

Вече е разработена технология, която преработва целулозни материали в биогорива. Това позволява производството на второ поколение етанол в индустриални мащаби.
Зърненият фураж е подходяща суровина за производство на биогорива от второ поколение. Новият начин за осигуряване на енергийна независимост на страните, които внасят изкопаеми горива, се развива бързо. Икономиките на някои държави дори вече  навлизат в нова индустриална епоха.

Статия в ежедневника Le Monde разказва, че изграждането на фабрики за биогорива от второ поколение напредва бързо. Такъв е случаят в основните зърнопроизводителни райони в Съединените щати, например Айова, където наскоро е  открита една от първите фабрики в света. Същото се случва и в Канзас. "Има възможност да се открият около 200 такива предприятия", казва главният изпълнителен директор на DSM, холандски специалист по ензими, който разработва технологията за производство на биогорива. "Самите ние ще изградим още едно или две такива предприятия. Готови сме да продадем лиценза за технологията и на други, които желаят това", отбелязва още директорът на предприятието пред ежедневника Le Monde. Подобни предприятия се създават и в Италия, Бразилия, Индия и Япония.

Този нов процес на преработка е изследван в продължение на десетилетия чрез научни експерименти, които сега позволяват да се премине към индустриално производство.

Производството на второ поколение биоетанол има само предимства. То не е предмет на критика, тъй като етанолът се произвежда от царевица, цвекло и пшеница. DSM и нейният партньор Poet гарантират, че целулозният етанол намалява с 87% емисиите на парникови газове в сравнение с бензина, съобщава Le Monde. Тъй като той е получен от преработката на целулозни отпадъци (слама, дървесни и други органични отпадъци), неговото производство не пречи на производството на зърнени култури за храни и фуражи. Тази технология допринася и за постигане на енергийна независимост.

Благодарение на вятърната и слънчевата енергия и биогоривата от първо поколение зависимите от вноса на изкопаеми горива страни вече разполагат с необходимите средства за обогатяване на техния енергиен баланс с възобновяема енергия.
Производството на биогорива от първо поколение ще остане доминиращо за години напред в страните, където то е силно развито, като САЩ и Бразилия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.