1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Селското стопанство допринася за 45% от замърсяването на въздуха в Германия

Селското стопанство допринася за 45% от замърсяването на въздуха в Германия

От Германския земеделски съюз разкритикуваха твърдението

Селското стопанство е сред основните източници на фини прахови частици. Това се твърди в изследване на германски институт, цитирано в предаване на обществената телевизия.

Предаването показва резултатите от изследването, базирано върху 40 проучвания за причините за замърсяването на въздуха с фини прахови частици, проведени в 16 държави. Според института "Макс Планк" селското стопанство не е било основният предмет на изследването. Целта му е била по-скоро да се анализират смъртните случаи вследствие на праховите частици.

Анализът на резултатите показал обаче, че именно селското стопанство допринася за 45 процента от замърсяването на въздуха в Германия. Според учените основният "виновник" е животновъдството. Колкото повече животни се отглеждат, толкова повече амоняк се изхвърля в атмосферата. Амонякът води до фини прахови частици, а те – до преждевременна смърт, твърдят изследователите.

В отговор на тези твърдения, германският земеделски министър Юлия Кльокнер посочи, че нормите за амоняк се надвишават много рядко, и то само в определени региони. Ведомството наблюдава тези райони и търси решения, изтъкна Кльокнер.

От Германския земеделски съюз разкритикуваха твърдението на учените, че всяка година в страната има 120 хиляди преждевременни смъртни случая вследствие на фините прахови частици и че селското стопанство е виновно за тях. Според президента на организацията, Йоахим Руквид, тази сметка е несериозна и неморална.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.