1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Семинар „Престъпления срещу дивата природа“ се проведе в Созопол

Семинар „Престъпления срещу дивата природа“ се проведе в Созопол

Престъпленията срещу дивата природа са отскоро в обсега на вниманието на българските правораздавателни институции

Третият семинар на тема „Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете“ се проведе
между 12 и 14 ноември в Созопол . В него участваха представители на Асоциацията на прокурорите в България, Министерството на околната среда и водите, Отговорникът по престъпленията срещу птици към LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ – Димитър Градинаров и Гай Шърок – Главен разследващ експерт в сектор престъпления срещу природата от Кралското дружество за защита на птиците (RSPB), събщиха БЗДП.

Лекциите акцентираха на законодателството за опазване на биологичното разнообразие и органите по прилагането му, на контрабандата на защитени видове от дивата флора и фауна, разследването на екологични престъпления, прокурорската практика в страната и структурата на съдебното разследване във Великобритания. Подробно се разгледа и случаят от България с британския гражданин Ян Рос,  обвинен в унищожаване на екземпляри от защитени видове птици и по специално на яйцата им. Бяха представени за обсъждане и редица други примери за посегателства срещу защитените видове в България.

От години Българското дружество за защита на птиците работи тясно с институциите, отговорни за контрола и противодействието на престъпления, свързани с дивата природа – МВР, Прокуратура, Агенция Митници, МОСВ и РИОСВ като провежда редица обучения, работни срещи и пътувания за обмяна на опит с цел изграждане на капацитет в тази област.

Престъпленията срещу дивата природа са отскоро в обсега на вниманието на българските правораздавателни институции и медии. Сред тях се нареждат, освен ограбването на яйца, също и на млади птици с цел незаконно отглеждане в плен или продажба, а също така използването на примамки, капани и мрежи, отравяне и бракониерски острел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.