1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Словения и Словакия няма да се откажат от ядрената енергия

Словения и Словакия няма да се откажат от ядрената енергия

Двете АЕЦ в Словакия покриват 50% от нуждите на страната

Словения и Словакия не възнамеряват да се откажат в определен срок от ядрената енерегия, както ще направи Германия, тъй като те са много зависими от тази енергия, за да покриват енергийните си нужди, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Не мога да си представя Словения да спре производството на електроенергия в Кръшко заради опасение от евентуална ядрена катастрофа", заяви словенският премиер Борут Пахор на съвместна пресконференция със словашкия си колега г-жа Ивета Радичова в Любляна.

Германия обяви, че ще затвори всички свои АЕЦ до 2022 г. след кризата с японската централа в префектура Фукушима, настъпила през март т.г.

Единствената словенска АЕЦ "Кръшко", която страната експлоатира съвместно с Хърватия, спазва  най-високите стандарти за безопасност, увери Пахор и добави, че тя покрива една трета от енергийните нужди на страната. Словенският премиер посочи, че евентуално затваряне на централата би принудило Любляна да внася ядрена електроенергия, произведена в съседни страни, които по думите му са толкова  близо, че евентуална катастрофа в тези страни би имала последици и за самата Словения.

В Словакия двете АЕЦ покриват 50% от нуждите на страната, уточни г-жа Радичова, за да обоснове съпротивата си срещу евентуално затваряне на тези централи. Тя заяви обаче, че подкрепя подобряване на стандартите за безопасност на атомните централи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.