1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Словения каза "не" на новия закон за водите

Словения каза "не" на новия закон за водите

Против закона бяха редица природозащитни организации

С над 86 процента "против" словенските граждани отхвърлиха новия закон за водите, одобрен от правителството и парламента в Любляна. Резултатите от референдума, проведен по-малко от две седмици след началото на словенското европредседателство, са сериозно поражение за министър-председателя Янез Янша.
 
Активността на гласоподавателите беше 46 на сто, което означава, че резултатът е задължителен, тъй като по закон минималното участие при такива допитвания е 20%. Против закона бяха редица природозащитни организации, които проведоха мащабна кампания, събрала в своя подкрепа повече от 780 000 гласа.
Новият закон щеше да позволи приватизацията на земи по адриатическото крайбрежие и по бреговете на реките в страната. Опасенията на противниците бяха, че по този начин ще се разреши изграждането на хотели и други туристически обекти, които ще замърсяват водните пространства.
Дори избирателите по адриатическото крайбрежие, които биха имали интерес от повече туризъм, на 90% гласуваха против. Подобни бяха резултатите и в другите области на страната.
 
Въпреки поражението премиерът Янша няма да подава оставка. За 16-те месеца на власт неговото дясно-консервативно правителство си навлече остри критики дори от по-десните избиратели, както и от Брюксел, където го упрекват в потискане на свободата на словото и прекалена идейна близост до унгарския му колега Виктор Орбан. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.