1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Служители на МВР, агенция „Митници“ и горски стопанства бяха наградени за заслуги при предотвратяване на престъпления срещу дивата природа

Служители на МВР, агенция „Митници“ и горски стопанства бяха наградени за заслуги при предотвратяване на престъпления срещу дивата природа

Около една трета са наградите за служителите от горския сектор

 

Всички участници в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ бяха наградени на 19 декември 2014 г. от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в пресклуба на Българска телеграфна агенция (БТА).

През последните месеци на 2014 г. за пръв път в България се проведе подобна кампания, в която взеха участие 13 номинирани от цялата страна. Номинациите разказват историите както на професионалисти - хора, които са служители на институции (напр. ДГС, РПУ и т.н.), така и на любители природозащитници.

Представителите на ИАГ и БДЗП наградиха всички участници, тъй като всеки кандидат има изключително ценен принос за предотвратяването или разкриването на престъпления срещу дивата природа. На церемонията присъстваха голяма част от  участниците.

Организаторите споделят, че тази първа година на кампанията е събрала най-важните постижения в работата по случаи на престъпления срещу дивата природа през последните 25 години. Случаите, за които бяха наградени Калоян Калоянов, МВР Бургас, Румен Богоев, МВР София, Пламен Мишонов, Национална служба "Полиция", Вячислав Рангелов, Агенция "Митници" – Видин, Лазар Петрунов, Столична община и Панайот Матев, ОД на МВР Ямбол при РУ „Тунджа“ гр. Ямбол са едни от на значимите в тази сфера. „Интересно е, защото това е ново за нас направление, което ангажира много хора – гражданите, които подават сигнали, полицията, която извършва множество действия по разследването, след това прокуратурата, повдигаща обвинение, и съдът, който налага наказанието, ако се докаже престъплението. Днес има разбиране по темата и е хубаво, че започнахме да създаваме практика за работа с подобни случаи.“, каза Калоян Калоянов в интервю за БДЗП. Номинацията на Габриела Петрова, РУ „Полиция“ гр. Троян журито определи като най-бързо разрешеният случай до момента.

Около една трета са  наградите за служителите от горския сектор, които показват тяхната инициативност и активната им позиция по отношение на предотвратяването на престъпления свързани със защитени видове. Асен Христов, ДГС Провадия, Николай Симидчиев и Румен Евтимов от РДГ Смолян и Димитър Димитров, ДГС Харманли са хората предприели активни действия и предотвратяване на сеч в токовища на глухаря (вид защитена птица, още наричана Див петел), както и незаконното задържане на шипопашати и шипобедрени костенурки, пойни и водолюбиви птици. 

 

Тъй като кампанията цели предотвратяване и разкриване на престъпления не само по отношение на видове птици или горски територии, изключително интересна е и номинацията на Пламен Димитров, който разкрива незаконна продажба на семена и грудки на защитени видове орхидеи. Той прави лично разследване и успява да се свърже с организации, които да му съдействат при подаване на сигнал до МОСВ. Сред наградените е и младият Теодор Георгиев от гр. Добрич, който журито реши да награди за неговата инициативност при подаване на сигнал за нерегламентирано изхвърляне на битови и строителни отпадъци, въпреки че сигналът не се отнася за престъпление срещу дивата природа.

Кампанията се провежда в рамките на LIFE+ проекта „Горите на орела“ за опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел, финансиран от ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.