1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Според доклад на ООН най-вече човешката дейност представлява заплаха за биологичния живот на планетата

Според доклад на ООН най-вече човешката дейност представлява заплаха за биологичния живот на планетата

WWF призова ЕС да предприеме по-нататъшни стъпки за опазването на екологията

Световният фонд на дивата природа (WWF) призова ЕС да предприеме по-нататъшни стъпки за опазването на екологията в условията на пазарна икономика. Това заяви генералният директор на организацията Джеймс Лийп на откритата тази седмица в Атина конференция "Защита на биоразнообразието след 2010 година, приоритети и варианти за бъдещата политика на ЕС", предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от dnevnik.bg

"Трябва да се разбере, че здравите екосистеми са крайъгълен камък за качеството на живот, както и за създаването на здраво общество и икономика. Необходимо е да се започне политика за защита на разнообразието на биологичните видове при вземането на всички решения, свързани с икономиката", посочи Лийп.

Според доклад на ООН за световните екосистеми най-вече човешката дейност представлява заплаха за биологичния живот на планетата. През последните 50 години тази дейност доведе до най-бързи и мащабни изменения на екосистемите за цялата история на земята.

Джеймс Лийп подчерта, че е необходимо Европа да направи още много неща за защитата на икономиката.

Гръцкият премиер Костас Караманлис посочи, че Гърция е много заинтересована от реализирането на плановете за защитата на екосистемите.

"Нито в една друга средиземноморска или европейска страна не е запазено такова голямо биоразнообразие. В Гърция има около 5,5 хиляди видове растения, 23 хиляди животински видове и 3,5 хиляди морски организми. Гърция активно участва в борбата с климатичните промени", каза Караманлис.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.