1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стокхолм и Хамбург са първите зелени столици на ЕС

Стокхолм и Хамбург са първите зелени столици на ЕС

Шведската столица Стокхолм впечатлява с мащабната си програма за подобряване на начина на живот

Стокхолм и Хамбург са първите градове- носители на наградата на ЕК за ''Европейска зелена столица''. Наградата насърчава екосъобразния градски начин на живот и отличава усилията на местните власти да резрешат екологичните проблеми чрез амбициозни и иновативни решения. Победителите в инициативата ще носят титлата в продължение на една година.

Стокхолм ще бъде зелена столица на Европа през 2010 г, а Хамбург ще поеме щафетата през 2011 г. Шведската столица впечатли журито с мащабната си програма за подобряване на начина на живот, която включва пречистване на водите, намаляване на шума, въвеждане на интегрирана система за отпадъци и система за таксуване за борба със задръстванията.

Хамбург, в който живеят 1.8 млн. души, впечатлява с чистия си въздух. Градът ще носи титлата през 2011 г. заради енергоспестяващите мерки в обществените сгради.

Друга популярна награда за еко инициативи – тази на Европейската седмица на мобилността – беше връчена на Будапеща. Градските власти положиха забележителни усилия за популяризиране на по-чисти алтернативи за транспорт.

Будапеща проведе поредица от прояви за насърчаване на устойчив градски транспорт, включващи ''състезание за интелигентно пътуване до работното място''. Освен това в унгарската столица бяха въведени няколко постоянни мерки. Сред тях са увеличаване на пешеходната зона в центъра на града, подобряване на инфраструктурата на обществения транспорт и изграждане на нови велосипедни алеи и буферни паркинги.

Подгласници на Будапеща са град Алмада в Португалия и хърватската столица Загреб./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.