1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Страната ни е на трето място в Европа по биологично разнообразие, благодарение на наличието на гори

Страната ни е на трето място в Европа по биологично разнообразие, благодарение на наличието на гори

Този и други слабо познати факти разкрива фото-изложбата „Гората каквато не я познаваме”

Страната ни е на трето място в Европа по биологично разнообразие благодарение на наличието на гори, в които се съхраняват над 80% от защитените растения и над 60% от изчезващите животински видове. Този и други слабо познати факти разкрива фото-изложбата „Гората каквато не я познаваме” на световната природозащитна организация WWF.

Впечатляващите снимки, извадени от архивите на WWF, хвърлят нетрадиционен поглед към горите и показват многобройните ползи от тях. Ползи, които често взимаме за даденост. Горите опазват водата, пречистват въздуха, спират ерозията и свлачищата, дават убежище на застрашени видове, ограничават промените в климата и са място за отдих и почивка.

Един от фотосите разкрива, че българските гори осигуряват около 85% от водния отток в страната или около 3,6 млрд. м3 чиста питейна вода. Сегашните закони, обаче, не изискват от ползвателите на водните ресурси - за питейни цели, напояване, производство на енергия и др., да поддържат горските екосистеми.

Изложбата е част от кампанията на WWF за опазване на българските гори „Гората не е само дървесина”.

Част от кампанията на WWF e национална петиция, която ще бъде внесена в Народното събрание и Министерски съвет. Петицията настоява за промени в Закона за горите, които да ограничават корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.


Изложбата „Гората, каквато не я познаваме” е част от седмицата на Зеленото кино в София. Организатори на фестивала са Фондация „Европейски екологичен фестивал” в партньорство с Чешки културен център и Екологично сдружение „За Земята”.

Изложбата може да се види от 30 ноември до 6 декември 2009, 17.30 – 20.00 ч. , в Чешки културен център, София, бул. „Раковски” 100.

На 1 декември от 19:00, като част от седмицата на Зеленото кино, Живко Богданов, координатор на програма „Гори” на WWF, ще представи кампанията „Гората не е само дървесина” и ще изнесе презентация за добрите световни практики в управлението на горите, към които се стреми и България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.