1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световният фонд за дивата природа ще строи резервати за панди

Световният фонд за дивата природа ще строи резервати за панди

На свобода живеят почти 1600 панди, като почти две-трети от тех населяват китайската провинция Сичуан

Световният фонд за дивата природа ( WWF ) планира да инвестира повече от 6 млн. долара през следващите три години в проект за изграждането на резервати за голямата панда в Китай, писа "Дойче веле".

Инициативата включва още изграждането на "диви коридори" между съществуващите повече от 60 резервата на територията на страната, които трябва да позволят свободното движение на застрашения вид между парковете.

Природозащитната организация ще работи с местните власти и за намаляване на негативното въздействие от туризма, пътната и друга инфраструктура на територията на парка. Те смятат да разширят системите за наблюдения върху всички резервати. На свобода живеят почти 1600 панди, като почти две-трети от тех населяват китайската провинция Сичуан. Други 290 панди са включени в програми за размножаване в Китай.

Голямата панда (Ailuropoda melanoleuca), наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е чернобял, мечкоподобен бозайник от семейство Мечкови, който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай. Пандите обитават планинските бамбукови гори. Голямата панда достига на дължина 120-180 см и тежи около 100 кг. Храни се предимно с бамбук и може да хваща филизи и листа на това растение с помощта на палецовидно приспособление на предната си лапа. Широките масивни зъби са приспособени за дъвчене и стриване на бамбукови части (главно стръкове и корени), но храносмилателната система е като на месоядно животно, така че голямата панда не може да поглъща целулоза, която е основната съставка на бамбука. Поради това пандата трябва да консумира огромни количества бамбук, за да се нахрани. Средно една панда яде 15-30 кг бамбукови листа, филизи и стръкове на ден, като отделя на този процес 10-12 часа. За разлика от тях, уловените от човека панди се хранят със зърнени храни, мляко и градински зеленчуци. Китайското правителство си е създало практика да подарява или да дава назаем големи панди на други държави в знак на приятелско отношение. Су-Лин, първата голяма панда, показана на запад, достига САЩ като бебе през 1936, и до смъртта си през 1938 е една от най-популярните атракции в зоопарка Брукфийлд близо до Чикаго. Две други големи панди — една мъжка и една женска — са подарени на САЩ от китайското правителство през 1972. Те са настанени в националния зоопарк във Вашингтон. Оттогава насам още няколко зоопаркове са получавали панди, като китайците са разрешили само 40 панди да напуснат родната им земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.