1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Свилен Овчаров: Процедурата срещу България за извършените заменки няма да приключи директно с глоба

Свилен Овчаров: Процедурата срещу България за извършените заменки няма да приключи директно с глоба

Развалянето на сделките изисква огромен юридически капацитет

Правителството няма друг избор освен да "прибере" заменките в бюджета. Това каза адвокатът Свилен Овчаров от Гражданска група "Зелените адвокати" във връзка с процедурата срещу България за извършените заменки, цитиран от БНР.

Овчаров заяви, че процедурата няма да приключи директно с глоба за България. "Ние сме на етап когато ЕК е установила, че е налице възможност наистина това да са непазарни оценявания и реално да се предоставя облагодетелстване на редица частни субекти в България, което застрашава общия пазар. ЕК разбира, че става дума за една крупна кражба", каза той. 

Според него развалянето на тези сделки изисква огромен юридически капацитет и затова е почти невъзможно да стане. "Няма нужда да се водят граждански дела, за да се развалят сделките една по една. Има Закон за държавната помощ, който е приет в изпълнение на един еврорегламент, предвиждащ такава процедура. Този закон може да не е напълно съвършен, но има два регламента, които още по-подробно описват как се връща държавна помощ", каза Овчаров.

Според адвоката най-лесният начин България да не бъде глобена е облагодетелствалият се незаконно субект да си получи обратно гората или земята, която е предоставил на държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.