1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търси се храна за червените ангъчи в базата „Калимок“ в Нова Черна

Търси се храна за червените ангъчи в базата „Калимок“ в Нова Черна

РИОСВ - Русе ще потърси съдействие от кметовете на общините Сливо поле и Тутракан и земеделските производители

В Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе постъпи молба за съдействие от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания за намиране на храна (фураж, гранули за патици) за птиците от защитения вид червен ангъч (Tadorna ferruginea) в базата в с. Нова Черна. Институтът при БАН извършва консервационни дейности, свързани с размножаване и освобождаване в природата на птиците

РИОСВ - Русе ще потърси съдействие от кметовете на общините Сливо поле и Тутракан и земеделските производители в землищата им да подкрепят дейността на  експерименталната база.

Желаещите да подпомогнат благородната кауза могат да се обадят в централата на екоинспекцията на тел. 082/ 820 772, която ще ги свърже с координатора на базата.

Биологична експериментална база „Калимок" функционира от 1995 г., като  отглежда индивиди от застрашения вид в полуестествена среда с цел размножаване и реинтродукция на млади птици обратно в природата. Ежегодно съвместно със съдействието на РИОСВ - Русе са освобождавани между 15 и 25 млади индивида, което допринася за възстановяването и стабилизирането на дивата популация в българската природа. Червеният ангъч (Tadorna ferruginea) е рядък за България вид, включен в приложенията на Закона за биологичното разнообразие, както и в Червената книга. Населява различни типове водни басейни, но предпочита предимно откритите и без много подводна растителност. В България гнезди по река Дунав и Черноморието, рядко в Добруджа и Лудогорието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.