1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Таванът на нотифицираната субсидията за „Кабиюк" е 1 800 000 лв.

Таванът на нотифицираната субсидията за „Кабиюк" е 1 800 000 лв.

През изминалата 2010 година предприятието е било на печалба в размер на 2 400 000 лв.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пое ангажимент, във връзка с обявяването на „Кабиюк" за Национален  историко - археологически резерват, заедно с колегата си Вежди Рашидов, да поискат субсидията за „Кабиюк" да бъде увеличена, съобщи Дарик.

"Таванът на субсидията, която ние сме нотифицирали, е 1 800 000 лв., никога до сега не сме стигали този таван, но в контекста на това, че „Кабиюк" вече е НИАР, можем да поискаме взаимно и аз, и колегата Вежди Рашидов, пред финансовия министър в следващия републикански бюджет тази субсидия да стигне тавана, не както в момента да е около 1 000 000 лв.", каза министър Найденов. По думите му от посещенията и славата, която ще предприятието, тези пари ще се върнат многократно.

През изминалата 2010 година предприятието е било на печалба в размер на 2 400 000 лв. „Нямаме закъснение в изплащането на заплатите, дори с промяната на минималната работна заплата, със съответните коефициенти са увеличени възнагражденията на работещите в „Кабиюк", заяви директорът на предприятието Пламен Петков. Той добави, че приходите от туристическата дейност към момента са малки, но след като „Кабиюк" вече е резерват се предвижда да бъде разширена програмата, която ще  се предлага като пакет на туристите през следващата година.

Относно старите дългове Петков заяви, че е заварил неразплатени заплати от 2001 до 2004 година. По думите му дължимите възнаграждения от 2001 и 2002 година са изплатени на 100%. „В предстоящата есен остава да се изчистят и  останалите неразплатени заплати от 2003 и 2004 година", добави той.  Размерът на неизплатените заплати към момента са около 100 000 лв.

По думите на министър Найденов „Кабиюк" е  изключително голямо богатство. „Това е една генна банка, тук се съхранява генетичния материал на цяла България по отношение на коне, говеда, овце, свине, нещо което от години назад съществува и ние имаме твърдото намерение да продължи да съществува", каза земеделският министър.

По-рано днес министър Найденов разгледа музея в „Кабиюк", както и наблюдава демонстрация на различни породи коне.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.