1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тайните служби на Швейцария следят природозащитници

Тайните служби на Швейцария следят природозащитници

"Либерасион анимал Суис" редовно окупира животновъдни ферми и кланици

Войнстващите екоактивисти са заплаха за вътрешната сигурност на страната, реши швейцарското правителство. Затова тайните служби поставиха организация за защита на животните под наблюдение. Групата, наричаща се "Либерасион анимал Суис" е известна с това, че редовно окупира животновъдни ферми и кланици.
 
Според швейцарските закони службите за сигурност са длъжни да следят организации или личности, които застрашават вътрешния ред на страната. 
Искането за поставяне на "Либерасион анимал" под наблюдение беше внесено от министърът на отбраната. След няколкомесечни обсъждания правителството разреши на тайните служби да включат организацията в списъка на наблюдаваните лица. Това им дава правото да събират и обработват всякакви данни за екоактивистите, смятани за заплаха за вътрешната сигурност.
 
"Либерасион анимал" е основана през 2016 година от френски активисти. От тогава се бори с най-различни методи, стигащи до окупация на ферми и кланици, срещу експлоатацията на селскостопанските животни и тяхното убиване. С акциите си организацията иска да покаже, че животните не са стока, а живи същества, които имат право на живот. Първите действия в Швейцария са от март 2018-та, когато членове нахлуха в кланица и освободиха 18 кози. Тогава двама души бяха осъдени на високи глоби за нарушаване на чужда собственост и за кражба. Според медиите в Швейцария местният клон на организацията, в който членуват около 40 души, се ръководи и финансира от централата във Франция. В доклад от лятото на 2019-та дейността на "Либерасион анимал" е описана като "гражданско неподчинение". 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.