1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Този уикенд отбелязваме Европейските дни на птиците

Този уикенд отбелязваме Европейските дни на птиците

Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам

За 28-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците 2021 г., които ще се проведат на 2 и 3 октомври (събота и неделя).

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа в идните седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да се запознаят отблизо с разнообразието от видове и очарованието на миграцията.

Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам. За 27 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали над 75 милиона птици. Основната цел на тази 28-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

През 2021 г. 37 партньорски организации (вкл. БДЗП) от 37 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия изток и Централна Азия, ще организират различни събития – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и тяхната миграция, екскурзии, работилници и др. Както всяка година, BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи, и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

През 2021 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия). Координатор на инициативата в България е Българското дружество за защита на птиците.

Всички събития ще се проведат при строго спазване и контрол на противоепидемичните мерки.

Градове-домакини на събитието:

София

2 октомври – 10:00 ч., Наблюдение на птици в Южен парк; направете своята регистрация за участие на следния линк: https://bit.ly/3i2F3mY

Варна

2 октомври – 09:00 ч., Наблюдение на птици в района на Варненското езеро

Бургас

2 и 3 октомври – ПЗЦ „Пода“, наблюдение на птици от терасата на природозащитния център; лекции и беседи за миграцията на птиците; награди за най-активните участници

Свищов

2 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици в местността  Паметниците

Гоце Делчев

2 октомври – 10:00 ч., Наблюдение на птици и събиране на битови отпадъци в с. Баничан;

16:00 ч. – „Чудото Миграция“ – мултимедийна презентация в Интеракт зала в младежкия дом – гр. Гоце Делчев

3 октомври – 10:00 Поход до местността Рибарниците – сборен пункт пред завода за ципове

Козлодуй

2 октомври – 10:00 ч., Наблюдение на птици, лекция за миграцията и викторина с награди на Пристанище Козлодуй, срещу пясъчната коса на остров Козлодуй.

BirdLife International е глобален съюз от природозащитни организации, работещи в повече от 100 страни, които заедно образуват водещ авторитет в опазването на птиците, техните места и местообитания, както и застрашаващите ги фактори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.