1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тропическите гори по света губят биомаса

Тропическите гори по света губят биомаса

Това показват данни от научен доклад, публикуван в списание Nature Geoscience

Тропическите гори по света губят биомаса по-малко от очакваното заради глобалното затопляне. Това показват данни от научен доклад, публикуван в списание Nature Geoscience тази неделя.  Заключението води до все повече доказателства, че тези безценни гори може да се окажат по-устойчиви на последиците от изменението на климата, отколкото се опасяваха учените, предава "Ройтерс".

Тропическите гори имат съществена роля в световната климатична система. Именно те поглъщат огромни количества въглероден диоксид, необходим за растежа на листата, клоните и корените на растенията им. Изчислено е, че в биомасата и почвата там се акумулират към 470 милиарда тона въглерод. Част от това количество може отново да се върне в атмосферата, когато растенията гният или изгарят.

Покачващите се световни температури предизвикват суша и пожари, които също унищожават значителни количества дървета, но оценките за това колко точно горска площ ще бъде загубена в света заради затоплянето варират.

През 2009 г. група британски учени съобщиха, че между 20 и 40% от амазонските гори могат да загинат за 100 години, ако глобалните температури се покачат с 2 градуса по Целзий, и съответно процентът загуба ще скочи на 85% ако температурите скочат на 4 градуса. Проучване от миналия месец обаче установи, че тропическите гори на Амазонка са по-малко уязвими, защото въглеродният диоксид там може да действа и като своеобразен тор.

Учените и тропическите еколози от Великобритания, САЩ, Австралия и Бразилия са използвали за проучването си компютърни симулации, базирани на 22 климатични модела, за да се изследва реакцията  към повишаването на глобалните температури на тропическите гори в Северна и Южна Америка, Африка и Азия, пише "Дневник".

Екипът установява загуба на горско покритие само при един от моделите – в Северна и Южна Америка (Амазония и Централна Америка). "Стигнахме до извода, че има доказателства за горската устойчивост в Северна и Южна Америка, Африка и Азия", съобщава водещият автор на проучването Крис Хънтингфорд от Център за екология и хидрология на Великобритания.

Все още не е ясно обаче как екосистемата реагира на глобалното затопляне, правят важната уговорка учените в изследването си. "Новите резултати показват, че тропическите гори могат да са доста устойчиви на затопляне. Важно е също така да се знае, че други фактори като пожарите и обезлесяването, които не са включени в това проучване, също ще окажат влияние на въглеродния диоксид в тропическите гори", предупреждава съавторът на доклада Дейвид Гълбрайт от Университета в Лийдс. Според него да се прецени въздействието на тези фактори е трудно и това налага допълнителни проучвания. Обезлесяването, което е следствие на човешката дейност, може да влоши ефекта от изменението на климата, като освободи повече CO2 в атмосферата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.