1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Циментовата компания "Холсим България" получи специална награда за "зелен" бизнес

Циментовата компания "Холсим България" получи специална награда за "зелен" бизнес

До края на 2013 г. 80% от всички кариери на компанията трябва да разполагат с подробен план за опазване на дивата природа

Заради плановете за възстановяването на екосистемите в изчерпани кариери циментовата компания "Холсим България" получи специална награда от Министерството на околната среда и водите като част от кампанията "Зелена България", пише dnevnik.bg. Конкурсът на екоминистерството се проведе в три категории: "най-зелен" град, най-активна община и "най-зелен" бизнес.

Добивните площадки "Кайлъка" и "Белият бряг" на завода в Плевен граничат с екомрежата "Натура 2000", но в тях добивът е приключил през 2009 г. Вече е започнала техническата им рекултивация, след което ще се извърши и биологично възстановяване.

За целта миналия месец научен екип от Софийския университет е завършил плановете за биоразнообразието на двете кариери. Документите съдържат описание на съществуващите видове и местообитания, конкретни дейности за всяка кариера, както и подходящи видове и техники за мониторинг на резултатите от прилагането на плановете. Залесяването и затревяването трябва да се извършат с растения, характерни за естествените и полуестествените екосистеми. Наблюдение ще се извършва на видове, които са значими от природозащитна гледна точка.

До края на 2013 г. 80% от всички кариери на "Холсим" с висок риск за биоразнообразието трябва да разполагат с подробен план за опазване на дивата природа, припомнят от компанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.