1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени разработват нови екологични насоки в производството на автогуми

Учени разработват нови екологични насоки в производството на автогуми

Използват се отпадъци от хранително-вкусовата промишленост

Обичайно в автомобилната гума има около 30% въглен, който е съставката, осигуряваща якост на гумата, пише greentech.bg. Черният въглерод обаче е на петролна основа, затова не може да се счита за екологичен за производство. Изследователи от Университета в Охайо, САЩ, са се заели да разработят „по-зелена” и по-лесно достъпна алтернатива на тази добавка – черупки от яйца и кожи от домати.

Добити под формата на отпадъци от хранително-вкусовата промишленост, черупките и ципите се изсушават и смилат на прах. Когато този прах се прибави към каучука, според изследването, той прави гумата по-яка и същевременно й позволява да остане гъвкава – за разлика от повечето други добавки за повишаване на якостта, които пък намаляват гъвкавостта каучука.

Това се дължи до голяма степен на факта, че частиците от порестите яйчени черупки имат голяма повърхност, което позволява по-голям контакт с гумата, докато частиците на доматените кожи остават много стабилни при високи температури, тъй като съдържат здрави влакна, обяснява Катрина Корниш, ръководител на проучването.

Всъщност, изследователите от две компании вече използват кожи от домати за производството на интериорни части за автомобили. Учените в университета Тъскигий пък разчитат на яйчени черупки за направата на биопластмаса.

Според Корниш, технологията на изследователите от Охайо има за задача да послужи за екологизирането на цялото производство на автогуми. Това би трябвало и да намали зависимостта на производството от вносния петрол. Освен това новият процес ще намали обема на отпадъците от хранително-вкусовата промишленост, които се озовават на депото.

Новият вид гума, направена по технологията с яйчени черупки и доматени ципи, е червеникаво-кафява на цвят. За да изглежда обикновена обаче учените ще й добавят черни оцветители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.