1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени са направили опис на ледниците и планинските ледени полета в света

Учени са направили опис на ледниците и планинските ледени полета в света

"Рандолф" ще помогне за по-доброто разбиране на ефектите от глобалното затопляне

Учени са направили опис на ледниците и планинските ледени полета в света, който ще помогне за по-доброто разбиране на ефектите от глобалното затопляне върху запечатания лед, предаде ДПА. Ледниковият инвентар "Рандолф" (Randolph Glacier Inventory - RGI) представлява колекция от дигитални карти на ледените маси, изключваща гренландската и антарктическата ледени покривки.

Описът носи името на Рандолф, САЩ - едно от обичайните места за срещи на Международното дружество по гласиология. В съставянето на инвентара са участвали над 70 учени от 18 страни. "Вече знаем колко ледници има на Земята, къде се намират, колко са големи и какво количество лед съдържат", пишат в сп. Glaciology специалисти от университета на Инсбрук, Австрия, изиграли ключова роля в съставянето на описа.

Ледниковият инвентар "Рандолф" включва приблизително 200 000 ледника и планински ледени полета, покриващи площ от около 730 000 квадратни километра - по-голяма от комбинираната площ на Германия, Дания и Полша. Обемът на съдържащия се в тях лед е около 170 000 кубични километра.

Междувременно доклад на учени от НАСА и Калифорнийския университет твърди, че разтопяването на ледниците в Западна Антарктида е необратим процес, който може да доведе до повишаването на нивото на световния океан с 1,2 до 3,6 метра в близките столетия, предаде Асошиейтед прес. "Топенето в западната част на Антарктида ще бъде основната причина за повишаването на равнището на световния океан в близките десетилетия", отбеляза един от водещите автори на проучването Ерик Ригнот.

Необратимият процес е предизвикан, според учените, от глобалното затопляне на климата и от озоновата дупка над Антарктида. Тя е довела до изменението на арктическите ветрове, което от своя страна е генерирало повишаването на температурата на водата в региона.

Изследванията на НАСА се провеждат от 40 години и се основават на данни, получени от самолети, спътници и от изучаването на ледниците на място. "В системата протича нещо като верижна реакция, която вече е невъзможно да бъде спряна", изтъква Ригнот.

Според специалистите процесът на разтапянето ще отнеме не едно столетие, а сега ние наблюдаваме неговия начален стадий. В Антарктическия леден щит се съдържат около 61 на сто от всички запаси на прясна вода на Земята, което е еквивалентно на 70 метра от равнището на световния океан.

В Източна Антарктида основата на ледения щит е съставена от континентални почви, дълбочината на които е незначителна. Докато в Западната Антарктида този фундамент навлиза на дълбочина над 2500 метра под нивото на морето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.