1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Усиленото топене на почвите от Сибир до Аляска ще освободи в атмосферата големи количества въглероден двуокис и метан

Усиленото топене на почвите от Сибир до Аляска ще освободи в атмосферата големи количества въглероден двуокис и метан

Процесът може да доведе до голямо глобално затопляне на климата до 2100 г.

Топенето на вечно замръзналите почви, които се разпростират от Сибир до Аляска, и в които са складирани огромни количества въглерод, могат да доведат до голямо глобално затопляне на климата до 2100 година, предупреждава доклад на ООН, цитиран от Reuters.

Разтапянето на големи региони от вечно замръзнали почви, намиращи се в Русия, Канада, Китай и САЩ представлява заплаха за сградите, пътищата, жп-линиите, газопроводите и нефтопроводите, констатира Програмата за околната среда на ООН, представен на 18-тата конференция на Световната организация за промените на климата в Доха, Катар.

"Вечно замръзналите площи започнаха да се разтопяват", заяви авторът на проучването Кевин Шафер от университета в Колорадо на пресконференция в Доха, цитиран от БТА. Усиленото топене ще освободи в атмосферата големи количества въглероден двуокис и метан, които бяха блокирани като органичен материал под почвата в продължение на хиляди години.

При този процес могат да бъдат изпуснати в атмосферата до 2100 година между 43 и 135 милиарда тона въглероден двуокис – основният парников газ. А това ще представлява 39 на сто от годишните емисии на парникови газове, изпускани заради човешки дейности.

Вечно заледените почви в момента съдържат 1 700 милиарда тона въглероден диоксид или двойно повече от сегашните количества, които се съдържат в атмосферата. Тяхното топене автоматично означава, че прогнозите на ООН за покачването на температурите до края на века са много занижени, изтъкна Шафер.

Програмата за околната среда на ООН публикува доклад миналата седмица, в който се предвиждаше, че газовете с парников ефект, изпускани в атмосферата, ще повишат глобално температурите между 3 и 5 градуса по Целзий до края на този век.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.