1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В атмосферата на Венера има изключително студен слой

В атмосферата на Венера има изключително студен слой

Учените са анализирали наблюдения на филтрирането на светлината от Слънцето през атмосферата

"Венера Експрес" е открил изненадващ студен район високо в атмосферата на Венера, съобщи Европейската космическа агенция. Слоят е толкова студен, че може да замрази въглеродния диоксид на сняг или лед.

Венера е известна със своята плътна, наситена предимно с въглероден диоксид атмосфера, и е наричана злата сестра близначка на Земята. Новият анализ, който се основава на петгодишно наблюдение, показва изключително студен слой в атмосферата на планетата – около – 175ºC, на 125 км от повърхността. Странният пласт е по-студен от атмосферата на Земята, въпреки че Венера е по-близо до Слънцето.

Учените са анализирали наблюдения на филтрирането на светлината от Слънцето през атмосферата, за да разберат каква е концентрацията на газовите молекулите СО2 на различни височини по линията на слънчевия терминатор – линията, която разделя дневната и нощната страна на планетата.

Въоръжени с информацията за концентрацията на въглеродния диоксид и данни за атмосферното налягане във всяка височина, учените са успели да пресметнат съответните температури.

"Тъй като температурите падат под тази на замръзване на въглеродния диоксид, подозираме, че той се превръща в лед", каза Арно Майо от Белгийският институт за космическа аерономия и водещият автор на статията с резултатите от изследванията, публикувана в Journal of Geophysical Research.

Облаците от малки ледени или снежни частици въглероден диоксид би трябвало да са силно отразяващи и сигурно водят до по-ярка от нормалната слънчева светлина в някои от слоевете на атмосферата, пише "Дневник".

Анализите показват, че студеният слой в терминатора е между два сравнително топли слоя. "Температурните профили на топлата дневна страна и студената нощна страна на височина 120 км са съвсем различни, така че при слънчевия терминатор сме в режим на преминаване, като влияние оказват и двете страни. Нощната може да играе по-голяма роля на една височина, а дневната страна на друга", обясни д-р Майо.

Подобни температурни профили по слънчевия терминатор са събрани и в други бази данни на "Венера експрес", включително и измерванията, направени по време на преминаването на планетната пред слънцето по-рано тази година. "Това откритие е много ново и все още не можем да кажем какви са последиците", каза Хакан Шведем от екипа на "Венера експрес".

"Това е много специално явление, защото го няма по терминаторите на атмосферите на Земята или на Марс, които имат различна химична структура и температурни условия."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.