1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В класна стая „Земно кълбо“ деца от пет града учиха за дъбовите гори

В класна стая „Земно кълбо“ деца от пет града учиха за дъбовите гори

Над 101 дъбови дървета са идентифицирани в района на Черноморското крайбрежие

В интерактивната класна стая „Земно кълбо“ деца от пет града бяха запознати с изключителното значение на дъбовите гори за околната среда.  Те научиха колко важна е тяхната ролята в природата и колко необходимо е тяхното опазване не само заради ползите за човека, но и заради оцеляването на техните обитатели. Подвижната класна стая,  посетила пет града в България – Плевен, Враца, София, Хасково и Пловдив, е инициатива по проект „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осведоменост за дъбовите гори“. 

Проектът е  финансиран  по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и е част от Националната кампания за повишаване на осведомеността и обучение чрез доброволчески и подкрепящи дейности. Програмен оператор на Програма BG03 е Министерство на околната среда и водите.

Подвижната класна стая „Земно кълбо“  е интерактивен модел на Земята с диаметър 6,5 м. В нея  над 120 ученици имаха възможността да разгледат и научат  повече за устройството на планетата, естествените науки, географията и екологията.  Проверка на наученото участниците имаха възможност да направят включвайки се в специално разработена  он-лайн игра с въпроси и отговори.

По проектът „Кампания за дъба – събиране на информация и повишаване на обществената осведоменост за дъбовите гори – ОакС“ са обучени още 10 доброволци, които вече могат  да идентифицират дъбовите дървета и тяхното екологично състояние, да определят географските им координати, както и нуждата им от защита или мерки за възстановяване. Над 101 дъбови дървета са идентифицирани от доброволците в  района на Черноморското крайбрежие. Събраните от тях данни ще бъдат вписани в регистъра на Вековните дървета на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). В него от 1948 година до днес са включени над 2147 дървета, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие.

 

Етикети дъб, деца, кълбо, земя
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.