1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Русе отбелязват днешния Международен ден на биологичното разнообразие

В Русе отбелязват днешния Международен ден на биологичното разнообразие

Инвазивните нетипични видове са реална заплаха

Темата на Международния ден на биологичното разнообразие 22 май 2009 е инвазивните нетипични видове, представляващи една от големите заплахи за екосистемите, екологичното и икономическото благосъстояние на обществата и планетата.

Неместните видове се наричат още инвазивни видове. Те се заселват случайно или преднамерено — на места, намиращи се на стотици или хиляди километри разстояние от естествената им среда. В много от случаите видовете с неместен произход не се приспособяват добре към новата среда и бързо измират, други обаче оцеляват, размножават се и се установяват трайно. В някои случаи новодошлите видове се адаптират толкова успешно, че вече не представляват биологична рядкост, а реална заплаха, защото причиняват сериозна вреда не само на екосистемите, но и на културите и добитъка, разрушават местната екология, въздействат на човешкото здраве и на икономиката.

На територията на РИОСВ-Русе има типични примери за наличие на инвазивни видове. Такива са аморфата по влажните зони по поречието на река Дував, айланта, широко използван в миналото като противоерозионно растение, енотовидното куче и ондатрата, които причиняват разрушаване на дигите, китайската мида по поречието на река Янтра, която измества речната бисерна мида и др. Тези видове не са защитени от закона, не са обект на лов или събиране, затова се размножават и адаптират безпрепятствено.

В Закона за биологичното разнообразие има специализирана наредба, чрез която се контролира въвеждането на неместни видове, за да се ограничи или контролира тяхното въвеждане в българската природа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.