1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Световният ден на почвата учените сигнализират за опасността от ерозия

В Световният ден на почвата учените сигнализират за опасността от ерозия

Инициативата се провежда от 2013 година

Отбелязваме Световния ден на почвата. Българската научна общност за поредна година организира честване с лекционна част в Националния музей „Земята и хората“. Както всяка година учените избират наболяла тема, свързана с околната среда. Тази година тя е „Да спрем ерозията на почвата“. Още през 2013 година Общото събрание на ООН избира 5 декември за Световния ден на почвата. Причина за това стават огромните предизвикателства пред нейното управление и опазване. Денят се чества в над 150 страни по света.

Темите, които засегнаха днес бяха свързани с иновациите в земеделието, почвените и поземлените ресурси и как да спрем ерозията на почвата, за да спасим бъдещето ни.Обработваемата земя в глобален мащаб намалява, заедно с плодородието, наред с увеличаващото се население. Застрашени са и функциите на почвата, които не й позволяват да осъществява екосистемни услуги. Всяка година на територията на Европейския съюз се губи почва с площ размера на Берлин поради градска и инфраструктурна експанзия. Освен това, че за образуването на 1-2 см. почвен слой са необходими около 1000 години, а още по-притеснителното е, че на всеки 5 секунди се образува ерозия, колкото едно футболно игрище. 

На събитието представиха и изложбата „Да спрем ерозията на почвата, да спасим нашето бъдеще“, както и научно-популярни филми за почвите в България с цел по-висока информираност на обществото. Могат да се видят в Националния музей „Земята и хората“ до 15 декември.

Още за атмосферата на събитието гледайте новините на АГРО ТВ. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.