1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Върви с нас“ е мотото на Европейска седмица на мобилността`2019

„Върви с нас“ е мотото на Европейска седмица на мобилността`2019

Тази година стартът на кампанията съвпада с първия звънец в българските училища – 16 септември

И тази година България ще се включи в Европейската седмица на мобилността, която традиционно се провежда между 16 и 22 септември. Нейната цел е да се насърчат органите на местното управление, училища, неправителствени и бизнес организации да популяризират екологосъобразно придвижване сред населението – един от основните фактори за превръщане на нашите градове в по-приятни места за живот и работа, чрез различни инициативи. Ефектът от утвърждаването на подобни модели на поведение е устойчиво развитие, намаляване на замърсяването на градската среда от автомобилния транспорт и опазване чистотата на въздуха.

През 2019 г. темата на кампанията „Безопасно ходене и колоездене“ и мотото „Върви с нас!“ поставят в центъра на вниманието ползите от активните видове транспорт за нашето здраве, околната среда и по-доброто качество на живот.

Тази година стартът на кампанията съвпада с първия звънец в българските училища – 16 септември.  През цялата седмица ще се провеждат различни инициативи, а кулминацията ще е на 22 септември – денят, обявен от ЕК за Ден без автомобили.

Към момента 17 общини у нас са заявили участие, а в Европа и света 2663 града от 48 държави са регистрирали своите събития. Инициативата се провежда от ГД „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия (ЕК).

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е национален координатор на кампанията. Териториалните поделения на МОСВ в страната ще се включат активно с различни инициативи и като координатори по места в  подкрепа на общините. Повече за инициативите по време на Европейска седмица на мобилността, вижте тук.

Програма на Столична община тук.

Инициативи на ЕК http://www.mobilityweek.eu/.

Последвайте ни във Facebook.

МОСВ даде началото на кампанията за Европейската седмица на мобилността ‘2019 с работна среща на 04 юни 2019 г., в която взеха участие представители на местната власт от областните градове и експерти от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите от цялата страна. На събитието беше представен опитът на българските общини за провеждането на инициативи за въвеждането на мерки за устойчив градски транспорт, дейностите в инициативата „Европейски ден без загинали на пътя - EDWARD", както и подходи за насърчаване на ходенето пеша и колоезденето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.