1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Франция премахват язовирна стена

Във Франция премахват язовирна стена

Язовирните стени са непреодолимо препятствие за мигриращи водни организми, като атлантическата сьомга и европейската змиорка

Язовирна стена в област Нормандия, северозападна Франция, ще бъде изцяло премахната с възстановяването на оригиналното речно корито. Това е засега най-големият такъв проект в Европа.

Проектът се осъществява от неправителствената организация "Европейска мрежа за реките", която си е поставила за цел да опазва речните екосистеми на Стария континент. Активистите се надяват, че съвсем скоро атлантическата сьомга отново ще се изкачва срещу течението, за да хвърля хайвера си.

Река Селюн е дълга 85 километра и захранва два язовира, построени през 1914 и 1927 година за добив на електроенергия. Устието на реката се намира в залива на прочутия остров Мон Сен Мишел, който е част от Световното културно наследство на Юнеско.

Язовирните стени са с височина 16 и 36 метра и представляват непреодолимо препятствие за мигриращи водни организми, като атлантическата сьомга и европейската змиорка. Сега в рамките на две години и двете стени ще бъдат премахнати, тъй като електроцентралите вече не се използват. Така ще се възстанови първоначалното корито на реката и качеството на водата ще се подобри.

В световен мащаб популацията на сладководни организми е намаляла с 83 процента от 1970 година насам, показват актуални изследвания. Европейското законодателство налага всяка река да е в "добро екологично състояние", но 40 на сто от реките не изпълняват това условие.

До момента в цяла Европа са разрушени над 3500 изкуствени речни прегради. В процес на реализация е и проект в Естония, където ще бъдат съборени 10 язовирни стени, което ще отвори общо 3500 речни километра.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.