1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Включи се в надпреварата за двумилионния запис в приложението SmartBirds Pro

Включи се в надпреварата за двумилионния запис в приложението SmartBirds Pro

Всички данни, събрани с мобилното приложение могат да бъдат интегрирани в web базираната информационна система smartbirds.or

Направете двумилионния запис в SmartBirds Pro и спечелете ваучер за 300 лева за планинска екипировка в магазини „Стената“. Регистрирайте се и използвайте онлайн платформата SmartBirds.org и/или мобилното приложение SmartBirds Pro на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

SmartBirds Pro е мобилно приложение, свързано с уеб базирана платформа на БДЗП, с помощта на които, докато сте сред природата, можете да записвате наблюденията си. Това може да са наблюдения на птици, бозайници, влечуги, земноводни, риби, растения и безгръбначни животни. Със SmartBirds Pro записвате вида, който сте наблюдавали, можете бързо и лесно да отбележите броя на индивидите, техния пол, възраст и да дадете точни географски координати на вашето наблюдение. Използвайки приложението, разработено и непрекъснато обновявано от БДЗП, потребителят може още да съхранява следата си – „трака“ от всяко свое посещение в природата, както и да качва и споделя снимки от направените от него наблюдения.

 Пчелояд

Пчелояд, © Ники Петков

Към днешна дата в платформата smartbirds.org има интегрирани 1,986,748 записи на птици, земноводни, влечуги и бозайници. До достигането на записа под номер 2 000 000 остават едва 13 252 записа, което съвсем не е много, могат да бъдат реализирани в рамките на две седмици!

Най-много от вече интегрираните в платформата данни са на птици (1 806 359), следвани от земноводни и влечуги (73 512), бозайници, безгръбначни и растения. Активните уникални потребители са над 500, а регистрираните са 2948.

За да се използва платформата е необходимо потребителят да разполага с мобилно устройство, смартфон или таблет, което работи с операционна система Android. Изисква се още регистрация с електронна поща и парола, за да се осигури достъп до платформата, където се съхраняват данните.

Всички данни, събрани с мобилното приложение могат да бъдат интегрирани в web базираната информационна система smartbirds.org. Потребителят има възможността да редактира и изтегля своите наблюдения на файл, както и да направи своите данни невидими за останалите потребители и да използва единствено за лични цели, но може и да избере опцията да ги предоставя на БДЗП за ползване за целите на природозащитата у нас или да ги направи видими за останалите потребители на платформата.

Споделянето на наблюденията между потребителите е едно от най-големите предимства на платформата, защото им позволява да обменят информация за интересни наблюдения за всички части на страната, включително малко познати и неизследвани райони.

В серия от четири образователни видеа всеки може лесно да усвои начините за работа с приложението:

Чрез SmartBirds Pro дори начинаещ може да се включи и в събирането на данни за второто издание на Атласа на птиците в България, като записва в мобилното приложение видовете, които познава и степента на вероятност за гнездене.

 От БДЗП изказват благодарност на всички, които използват приложението и на тези, които споделят с данните си с тях! Тези данни допринасят за проследяване на промените в българските популации на дивите животни, а познанието за  разпространението и числеността им са задължително условие за тяхното ефективно опазване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.