1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Влиянието на индустрията за добив на ценни кожи ще бъде показано в изложба

Влиянието на индустрията за добив на ценни кожи ще бъде показано в изложба

Основното послание ще бъде насочено към това, че фермите за ценни кожи представляват опасност за хората

Изложба ще покаже реалността във фермите за ценни кожи и ще представи влиянието на тази индустрия върху околната среда, хората и животните. Фотографии, инфографики, видеа, макети и други материали, свързани с животновъдните обекти за ценни кожи у нас и в Европа, ще бъдат достъпни за публиката в рамките на една седмица.

В последните месеци станахме свидетели на многобройни медийни публикации и сигнали от граждани за избягали норки, които вече живеят свободно в природата и дори по улиците на големи български градове, като по този начин създават сериозни рискове за хората. Ето защо основното послание на изложбата ще бъде насочено към това, че фермите за ценни кожи представляват опасност за хората, нанасят непоправима вреда на околната среда и са проява на изключителна жестокост към животните.

Изложбата се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, която беше подкрепена от над 51 хиляди български граждани и 64 организации. Тя беше внесена като предложение в Народното събрание през лятото на 2018 г. Изложбата е част от информационна кампания, насочена към народните представители, медиите и всички влиятелни обществени фигури, от които зависи приемането на забрана за добива на ценни кожи у нас.

Много от материалите, които ще могат да видят посетителите на изложбата в Националния природонаучен музей при БАН в София, са предоставени от организаторите на друга подобна изложба, проведена преди година в сградата на Европарламента в Брюксел. Изложбата под надслов „Make Fur History” бе добре приета от европейските депутати и като резултат много от тях подписаха декларация, че биха подкрепили забрана на фермите за ценни кожи на европейско ниво.

Настоящата изложба „Влиянието на фермите за ценни кожи“ се финансира от дарения на граждани, като кампанията за събирането им тече в момента на сайта ngi.caai.bg/изложба.

На място се очакват политици, народни представители, делегати от посолства, научни и експертни институти, неправителствени организаци, обществени личности, дизайнери подкрепящи кампанията и др. Те ще бъдат на разположение за интервюта и други журналистически материали.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 21-ви март от 17:00 ч. в Националния природонаучен музей при БАН в София, бул. „Цар Освободител“ 1.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.