1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Влязоха в сила еднакви изисквания за отговорно управление на горите в България

Влязоха в сила еднакви изисквания за отговорно управление на горите в България

Системата за горска сертификация FSC е първата световна независима етикетираща система за горски продукти

Всички сертифицирани към момента гори в България преминаха през одит спрямо новите изисквания на FSC националния стандарт за горска сертификация. Това означава, че изискванията за отговорно управление на горите стават общовалидни за територията на цялата страна. Към момента 1 489 664 ха или почти 40 % от горите у нас са сертифицирани именно по FSC системата за горска сертификация.

FSC сертификацията се прилага в България от 2005 г. и ние от WWF активно подпомагаме този процес
 
Етикетът на FSC върху продуктите гарантира, че те са резултат от социално и екологично ориентирано горско стопанство. Като купуваме продукти с логото на  FSC допринасяме за опазването на горите, животните и растенията, които ги обитават, подобряваме качеството и количеството на водите, подпомагаме местните общности, подобряваме условията за работа и безопасност на труд на работещите в горите.

Подкрепяйки устойчивото управление на горите, WWF изпълнява ролята на „координатор“ между FSC и всички заинтересовани страни в България. Това са горските и ловни стопанства, дървообработващите фирми, производителите на хартия и мебели и не не последно място крайният потребител.
 
„Сертифицирането на горите по международната система FSC e сериозна стъпка към отговорното и устойчиво управление на горските ресурси. Повод за гордост е, че българските гори са сертифицирани именно по тази сертификационна система, тъй като тя поставя високи изисквания и стандарти. Надяваме се, че площта на FSC сертифицираните гори в България ще продължи да нараства, тъй като в тях се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и животински свят, зачитат се правата на местното население и се съхранява културното и историческо наследство. Показателен е и факта, че над 400 компании, работещи в България в сферата на дървопреработването, са сертифицирани по FSC. Това демонстрира реална подкрепа от страна на бизнеса към отговорното ползване на горските ресурси.“, заяви Нели Дончева, ръководител отдел „Гори“ във WWF България
 
Системата за горска сертификация FSC е първата световна независима етикетираща система за горски продукти. Тръгнала като идея в началото на 90-те в отговор на обществената загрижност от размерите на обезлесяването, днес тя се прилага в 86 държави на 5 континента. FSC има за цел да осигури и насърчи икономически изгодно стопанисване на горите, при спазване на социалните стандарти и правата на местното население, като същевременно се опазва и околната среда.
 
Благодарение на работата на WWF на 16 август 2017 г. FSC одобри българския национален стандарт, което нареди страната ни сред първите в Европа, довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация. За да запазят своя сертификат всички сертифицирани към момента горски стопанства трябваше да преминат през одит спрямо новите изисквания на националния стандарт в рамките на една година,.
 
Изискванията на FSC за България включват:
 
- опазването на вододайните зони и речните течения 
- опазването на уязвимите и застрашените от изчезване видове и екосистеми
- опазването на културата и поминъка на местното население 
- гарантирането правото на достоен и безопасен труд за горските работници 
- забрана за използване на опасни пестициди
- забрана за отглеждане на ГМО организми в горите 
- забрана за намаляване на горските площи 
  
Отчитайки както интересите на природата, така и тези на бизнеса и на местните общности, системата FSC се е доказала като един от най-ефективните инструменти за добро управление на горите на глобално ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.