1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водата по Черноморието е с отлично качество, показва съвместна проверка с участието на трима министри

Водата по Черноморието е с отлично качество, показва съвместна проверка с участието на трима министри

Пробонабиранията от крайбрежните морски води се извършват от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория – Варна“ към Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ – Варна

„Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не сме констатирали никакви отклонения от стандартите за качество“ – категоричен е министърът на околната среда и водите Петър Димитров след съвместна проверка в началото на летния туристически сезон за качеството на морските води на плаж Шкорпиловци, в която той се включи заедно с министрите на туризма Евтим Милошев и на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Министър Петър Димитров обясни, че плажът Шкорпиловци неслучайно е избран като място за пробонабиране. „Тук има и двете зони - зона за къпане и крайбрежни морски води. Колегите от РЗИ вземат проби от зоната за къпане, а ние вземаме проби от зоната на крайбрежни морски води“, каза министър Димитров и подчерта, че структурите на министерството следят непрекъснато не само показателите за качество на водата, но и за незаконни зауствания в морето и ако бъдат открити такива, веднага се вземат мерки.

Пробонабиранията от крайбрежните морски води се извършват от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория – Варна“ към Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ – Варна. Направените пробовземания на плаж Шкорпиловци са втори за деня, предварително бяха взети проби и от плаж Болата. Пробонабиранията ще продължат, като за днес и утре е предвидено да бъдат направени общо 20.

На Шкорпиловци са направени и експресни анализи на водата. Резултатите от полевото изследване по показатели Ph, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород и соленост на водата, които станаха ясни в рамките на минути, недвусмислено показват, че показателите са изцяло в нормите за качество. Резултатите от физико-химичния анализ ще бъдат готови и оповестени до 24 часа за някои от показателите, а за други – до 5 дни.

Съвместната проверка за качеството на морските води в началото на летния туристически сезон се прави една година след взрива на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, когато трябваше да бъде опровергана тиражираната недостоверна информация за опасения от замърсяване и по нашето Черноморие.

more-chistota

След събитието в „Нова Коховка“ МОСВ направи много сериозна програма за мониторинг, която се съгласува с всички институции, припомни министър Димитров. „Всеки ден наблюдавахме вероятни причинители на замърсяване по модел, който показваше къде бихме могли да очакваме и дали изобщо можем да очакваме замърсяване. От Военноморското училище във Варна следяха със сателит обстановката. Наситихме пунктовете за мониторинг на много повече места, като вече се следеше и за плаващи замърсители, които така и не бяха констатирани“, каза министър Димитров.

„Затова днес заставаме трима министри, за да отправим посланието си, че морето ни е прекрасно, водата е чиста и гостите са добре дошли на нашето Черноморие“, посочи министърът на туризма Евтим Милошев, като подчерта, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове.

Д-р Галя Кондева допълни, че регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели. Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ във Варна Явор Димитров потвърди, че на територията ѝ до момента не са констатирани незаконни зауствания в морето.

„Регионална лаборатория – Варна“ (РЛ – Варна) е част от структурата на Главна дирекция „Лабораторно-аналитична дейност“ към Изпълнителна агенция по околна среда в МОСВ. Има повече от двадесет години опит като изпитвателна лаборатория с компетентност според изискванията на БДС. Осигурява данни за качеството на повърхностните и подземните води, както и на води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, съгласно графици подадени от Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Басейнова дирекция „Дунавски район“. Тази дейност е съобразена с изискванията на Рамковата директива за води 2000/60/ЕЕС за политиката на ЕС в областта на водите. В лабораторията се анализират проби от всички пунктове за емисионен контрол на отпадъчни води, заустващи във водни обекти, съгласно контролната дейност на РИОСВ – Варна. Информация за обхвата на акредитация може да намерите на следния линк https://eea.government.bg/bg/labs. Качеството на данните се гарантира от ежегодни проверки за доказване на компетентност за работа под акредитация и регулярни участия в междулабораторни сравнителни изпитвания и тестове за пригодност, резултатите от които са сигурна атестация за висок експертен капацитет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.