1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Враца завършва проекта за водния цикъл със средства по ОПОС

Враца завършва проекта за водния цикъл със средства по ОПОС

Общият размер на инвестицията по проекта „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца – II фаза” е в размер на 114 506 125,63 лв

Във Враца беше даден старт на изграждането на довеждащ водопровод от язовир „Среченска бара“. Дейностите са част от последната фаза на проекта за воден цикъл на града, който се финансира със 78 млн. лв. безвъзмездна помощпо Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС).

На официалната церемония кметът на община Враца Калин Каменов обясни, че проектът е изключително важен за региона. „Благодарение на съвместните усилия на двата областни центъра – Враца и Монтана, съвсем скоро загубите на питейна вода, ще бъдат драстично намалени, а качеството й ще отговаря на всички условия“, отбеляза той и благодари на всички ангажирани експерти от министерствата, от местните администрации,  положили огромни усилия за стартирането на строително-ремонтните дейности. Ще бъде извършена рexaбилитaция нa cтoмaнeния вoдoпpoвoд - пoдмянa нa ĸaпaци нa cъopъжeниятa и мoнтaж на нoви ĸaтoдни cтaнции, пoдмянa нa cпиpaтeлни ĸpaнoвe и въздyшници. Предвижда се още да бъдат подменени всички тръби по стария азбестоциментов водопровод с нови, чугунени тръби, като успоредно с това ще се изградят нови шахти за управление и измерване на водния поток. Предвижда се дa имa 8 oтĸлoнeния зa вoдocнaбдявaнe и нa дpyги ceлищa пo тpaceтo мy.

На официалната церемония присъстваха още областните управители на Враца и Монтана Малина Николова и Росен Белчев, народният представител Красен Кръстев, общински съветници и експерти от МОСВ, Гергана Ангелова от фирмата-изпълнител и др.

Общият размер на инвестицията по проекта „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца – II фаза” е в размер на 114 506 125,63 лв., като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ е 78 246 103,33 лв. За изграждането на довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“ до град Враца е сключен договор с изпълнител - „МС-ТЕХНО-ХИДРО“ ДЗЗД в размер на 46 338 270,16 лв. без ДДС.

Очаква се след завършването на строително-ремонтните дейности и въвеждането в експлоатация на новия водопровод да бъдат намалени загубите на вода и да се осигури нормално водоснабдяване за всички селища, попадащи в обхвата на водопровода. Същевременно ще се създадат условия на живущите за ползване на питейна вода, която да отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.