1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF организира благотворително плувно предизвикателство

WWF организира благотворително плувно предизвикателство

През май е Световният ден на мигриращите риби

Плувай, за да плуват и те – така звучи призивът, който от WWF България отправят към любителите на природата, които искат да подкрепят опазването на българските реки и техните обитатели. За да съществуват, повечето речни видове имат нужда да могат да се придвижват нагоре и надолу по течението, за да търсят храна и да се размножават. За съжаление, днес реките са насечени от хиляди бентове, баражи и язовирни стени, които прекъсват връзката между различните участъци и сериозно увреждат рибните популации.
 
Заради този проблем много видове са застрашени или дори критично застрашени от изчезване, в това число и дунавските есетри, които са достигнали до наши дни от времето на динозаврите – преди 200 милиона години.
 
През май е Световният ден на мигриращите риби. WWF България отбелязва този ден, като организира благотворително плувно предизвикателство на 14 май (събота) в басейна на Баня „Мадара“ и този на 144-то СОУ в квартал Младост.
 
Целта е хората да се замислят за проблемите на рибите и дори да се опитат да се поставят на тяхно място, в тяхната среда, посочва Иван Радев, експерт по комуникации във WWF. Идеята за благотворителни плувни предизвикателства не е нова. Суиматон във Великобритания се провежда от 30 години, за които са събрани над 40 милиона паунда за различни каузи. В последното издание са се включили над 23 хиляди души! В България обаче форматът не е разпространен и каква по-добра кауза за начало от опазването на реките? С инициативата едновременно привличаме вниманието към защитата на природата и насърчаваме хората да бъдат по-активни, да практикуват прекрасен спорт като плуването, допълва Радев.
 
Плувното предизвикателство е подкрепено не от кого да е, а от единствената българска олимпийска шампионка в плувните спортове – Таня Богомилова. Златната медалистка от Сеул 1988 г. дори е обещала да даде урок на част от участниците, които ще бъдат определени чрез жребий. Партньори в събитието са Националната спортна академия и Ученическата спортна школа.
 
Правилата са прости. Всеки желаещ да участва трябва да се регистрира на сайта wwf.bg/pluvam и да посочи в кой от двата басейна желае да плува. Организаторите ще се свържат с него и ще му предложат интервал от 30 минути между 8 и 14 ч, в които ще може да участва. Всеки сам си поставя за цел колко метра ще се опита да изплува за този половин час и призовава приятели и колеги да подкрепят усилията му с дарения. След плуването всеки получава медал и сертификат за дарение. Таксата за участие е 30 лв, срещу които участникът получава дизайнерска плувна шапка, достъп до басейн със спасител и предсъстезателен медицински преглед.
 
Датата 14 май е работна събота и е избрана съвсем съзнателно, очакваме в предизвикателството да се включат цели фирми, които да формират свой отбор, заявява Иван Радев. Ясно е, че работните съботи не са най-продуктивните дни, така че представителите на бизнеса могат да посветят сутринта на добра кауза. Не на последно място, това е прекрасна възможност за укрепване на колектива, т.нар. тиймбилдинг, допълва той. Всички събрани средства ще бъдат използвани за теренната работа на експертите от WWF по Дунав и вътрешните български реки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.