1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF стартира кампания, насърчаваща ефективното използване на енергията в домакинството

WWF стартира кампания, насърчаваща ефективното използване на енергията в домакинството

Ето как да пестим докато опазваме природата около нас

Начинът, по който произвеждаме и потребяваме енергията си днес, ни изправя пред редица рискове. Замърсяването на въздуха взима все повече жертви всяка година, а в настоящата обстановка енергийната бедност у нас се разраства и има риск от значително увеличение в използването на горска дървесина за отопление. Допълнителен натиск върху горите би означавал и тежък удар върху биологичното разнообразие. Затова природозащитната организация WWF стартира своята кампания „Енергийната ефективност си струва“. Тя подсказва за малки стъпки в ежедневието, които бихме могли да предприемем, за да спестим пари, да бъдем по-здрави и, разбира се, да опазваме природата.

„Статистиката показва, че немалко домакинства у нас изпитват затруднения със заплащането на използваната енергия, което експертите в сектора определят като „енергийна бедност“. През 2020 г. над една пета от българите са имали просрочени задължения по сметки за комунални услуги, а 27,5% от анкетираните домакинства споделят, че не са в състояние да поддържат дома си адекватно топъл – стойност 3,5 пъти по-висока от средната за Европейския съюз. И това при положение, че крайното енергийно потребление на човек в България изостава близо два пъти от средните нива на ЕС“, коментира Апостол Дянков ръководител на програма „Климат и енергия“ във WWF

С мисъл за горите

До скоро не подлагахме под съмнение, че от енергийна гледна точка използването на биомаса от дървесина е по-евтин и екологично чист вариант в сравнение с изкопаемите горива. Това наистина е така, но само ако са спазени няколко важни условия, като използването на сухи дърва, както и на ефективни отоплителни печки. В противен случай, вредите върху здравето ни и върху околната среда могат да бъдат не по-малко сериозни. Не можем да си позволим и да изсичаме безразборно горите за енергийни нужди, защото рискуваме да влошим последиците за климата, за екосистемите, както и за всички нас, които зависим от тях.

WWF съветва как да бъдем по-ефективни

Природата щедро ни предоставя ресурси като биомасата и редица екосистемни услуги, за нейна сметка. Необходимо е обаче да ги използваме разумно и ефективно, за да запазим както нейната красота и функционалност, така и нашето собствено здраве и финанси. Първото, което можем да направим, е да използваме домакинските уреди още по-рационално: така че хем да получаваме нужната енергия, хем да щадим природата и не на последно място – да намалим разходите си. Ето и някои лесни за изпълнение съвети от експертите на WWF:

  • Настройването на бойлера на оптималните 50-55°С намалява разхода на електроенергия. Промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% електрически ресурс.
  • Използването на пералнята на ниски температури пести ток. Загряването на водата използва 90% от изразходваната енергия.
  • Водоспестяващи душови разпръскватели могат да намалят чувствително разхода на вода и енергия за затоплянето ѝ. С инвестиция до 20 лв. двама души могат да спестят 12,5 м³ вода и до 400 кВтч електроенергия, равняващи се на около 100 лв. годишно.

Използвайки уредите ефективно, без да се замисляме, ние помагаме на околната среда – опазваме природните ресурси и подсигуряваме ниски нива на вредни емисии и прахови частици във въздуха, който дишаме. Мисълта и ежедневните действия в името на собствените ни средства облагодетелстват и здравето ни – най-ценния ресурс. 

Ние сме тези, които могат най-силно да повлияят на заобикалящия ни свят и да помогнат на природата да запази силата и красотата си.
Разгледайте кампанията на WWF България „Енергийната ефективност си струва“ и разберете как да пестите във всяка стая от дома си – докато готвите, докато се къпете или докато се грижите за домакинството.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.