1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За една незабравима Коледа в хармония с природата

За една незабравима Коледа в хармония с природата

Впечатляваща и природосъобразна украса

Коледа е на прага, а празничният дух, който традиционно съпътства този любим на толкова много хора период от годината, се носи във въздуха. Завладени от благоухания, усещания и невероятни спомени, всички искаме да се обгърнем в тържествена атмосфера и да зарадваме близки и приятели с нещо хубаво и от сърце. От WWF предлагат няколко съвета за едни незабравими празнични дни без да вредим на природата. Не просто е лесно, но и учудващо забавно!

Вкусна и екологично приготвена храна

Празничната трапеза е едно от най-приятните места на Коледа. Всички обичаме тези невероятни моменти, когато се събираме заедно със семейство и приятели. Но точно тогава е най-важно да не допринасяме за проблема с изхвърлянето на храна и свръхконсумацията. Всъщност е доста лесно...

table

Осведомете се откъде идва вашата храна. Местно производство ли е, как е добита, как е транспортирана? Храната, която консумираме, не бива да вреди на планетата, но често се случва точно това. Трябва да знаем откъде идва, за да бъдем сигурни, че е приготвена и стига до нас по щадящ природата начин.

Изберете сезонни продукти от местната бакалия и пригответе храната сами. Хем ще е по-вкусно, хем ще можете да се похвалите на гостите със своите кулинарни умения. Ако сте фенове на морската храна, търсете сертифицирана такава. Решите ли да се поглезите с черен хайвер, уверете се, че не е от диви есетри.

Намалете своите хранителни отпадъци. Производството на храна е най-голямата причина за обезлесяването на тропическите гори. Опитайте се да намалите своите отпадъци и да прецените колко храна наистина ви е нужна. Изразходвайте, доколкото е възможно, остатъците.

Ако все пак останат вкусотии за дояждане, приберете ги в кутии за многократна употреба, вместо да увивате всичко с фолио. Много по-природосъобразен вариант е. Това може да бъде и добър повод да започнете свой собствен компост.

Хапвайте повече растителна храна. Растителното меню е полезно както за вас, така и за планетата. Само животновъдната индустрия генерира близо 15 % от всички емисии на парникови газове, създадени от човека, а и изисква пространство и огромни количества вода и фураж.

Впечатляваща и природосъобразна украса

Природосъобразна Коледа съвсем не означава да се лишите от празнична украса и коледно дръвче. Напротив, грижейки се за природата, можете пак да имате красива и подобаваща декорация. Ето как...
decoration
Изработете свои украшения за елхата. Да си направите сами декорации за Коледа е не само природосъобразно, но и забавление, в което може да участва цялото семейство. Може да използвате всякакви естествени материали: дърво, вълна, плат, конци или дори клончета от други растения.
deco


Опаковайте, но не изхвърляйте. Купувайте FSC сертифицирана опаковъчна хартия, която може да рециклирате след употреба. Или използвайте каквото имате налично около вас като вестници, хартиени торби или дори шал. Панделките и тиксото не могат да бъдат рециклирани, затова се уверете, че сте ги премахнали преди да рециклирате хартията.

Не забравяйте дръвчето. Купуването на изкуствени дръвчета допринася за пластмасовите отпадъци, докато истинската Коледна елхичка е много по-природосъобразна. Уверете се, че купувате такава с FSC сертификат, което значи, че идва от отговорно стопанство. Проверете как може да засадите вашето дръвче след празничния сезон.

Помислете за светлините. Използвайте LED лампички за Коледното дръвче. Те използват по-малко енергия и изглеждат също толкова добре. Не забравяйте да ги изключвате вечер: по-безопасно е и по-щадящо Земята.

Подаръци с грижа за любимите хора и околната среда

Понякога е доста трудно, времеемко и дори изнервящо да намерим перфектните подаръци за любимите ни хора... и още по-трудно те да са и природосъобразни. Истината е, че най-смислените подаръци всъщност са най-простите.
gift
Подарете преживяване. Заменете купуването на материални подаръци с преживяване за вашите любими хора. Превърнете тази Коледа в незабравим празник, като прекарвате повече време заедно с тях.

Или им направете подарък с кауза – така ще дарите щастие на повече от един човек, а и ще допринесете за нечия благородна мисия. Ние ви предлагаме възможността да станете закрилник на диво животно, но има и редица други опции, на които можете да се спрете.

Намалете отпадъците като купувате подаръци без опаковка. Ако опаковането е неизбежно, изберете нещо без пластмаса или направено от рециклирани или рециклируеми материали. И не забравяйте торбите си за многократна употреба, за да донесете покупките вкъщи!

Помислете за материалите. Уверете се, че дървесината и хартията, от които са изработени подаръците, са направени от рециклирани или сертифицирани материали. Купуването на употребявани артикули, като дрехи, мебели и техника втора употреба, също са страхотни начини да подарявате по-устойчиво, тъй като спестявате ресурси от създаването на нови продукти!

Тествайте умението си да правите картички. Направете си сами картички и опаковки от стара хартия, вестници, ненужни платове и каквото ви роди въображението. В интернет можете да намерите огромно многообразие от техники. Защо не пробвате, например, фурошики – традиционен японски метод за опаковане чрез платове? А пък ако ръчното творчество не е вашето нещо, изберете картички и опаковки от FSC хартия.
christmas


Бъдете сред природата колкото може повече 

Не бива да забравяме, че празничният сезон е много подходящ да бъдем обградени от семейството и приятелите. Разнообразете празничните срещи с нещо различно от време, прекарано около трапезата. Излезте на разходка в планината и ще се учудите какъв удивителен живот кипи сред горските обитатели през зимата.
squirrel
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.