1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Ренета Колева и представители на неправителствени организации обсъдиха инвестиционни намерения за третиране на отпадъци в района на Варна

Зам.-министър Ренета Колева и представители на неправителствени организации обсъдиха инвестиционни намерения за третиране на отпадъци в района на Варна

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева и представители на неправителствени организации обсъдиха инвестиционни намерения за изграждане на допълнителни мощности на инсталации за оползотворяване на отпадъци чрез изгаряне.

 

„Не можем да спрем юридическите лица да правят инвестиционни предложения, но можем да ги оценим и да предотвратим потенциалните рискове за околната среда“, това заяви зам.-министър Колева по време на срещата. Тя подчерта, че диалогът между институциите и гражданите е от изключително значение, като Регионалните здравни инспекции имат водещата роля по отношение на здравния риск за хората при оценката на проектите.

 

По повод притесненията на гражданите, че площадки за третиране на отпадъци могат да се изграждат в непосредствена близост да жилищни сгради, Ренета Колева коментира, че в момента се работи по съгласуване на „Наредба за условията и изискванията, на които трябва да отговарят площадките за съхраняване или третиране на отпадъци, за разполагане на съоръжения за третиране на отпадъци и за транспортиране на производствени и опасни отпадъци“, което ще регламентира и отстоянията от жилищни сгради.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.