1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва подготовка на второто издание на Атлас на птиците в България

Започва подготовка на второто издание на Атлас на птиците в България

Снимка:

Всеки е добре дошъл да се включи в инициативата и да допринесе за изготвянето на Атласа, като събира данни за птиците, независимо дали е начинаещ любител или опитен орнитолог

БДЗП стартира партньорска инициатива за изготвяне на второто издание на Атлас на птиците в България съвместно с Националния природонаучен музей към БАН, Шуменския университет и Фонда за дивата флората и фауна. Атласът е най-мащабното картиране на биоразнообразието у нас, чието първо издание от 2007 г. послужи като основа за редица природозащитни дейности, включително за изграждане на мрежата Натура 2000.

Второто издание на Атласа не само ще представи актуални данни за гнездящите птици, а ще бъде и първи опит за пълно картиране на зимуващите птици у нас. С това България ще се нареди сред малкото страни със зимен атлас на птиците.

Всеки е добре дошъл да се включи в инициативата и да допринесе за изготвянето на Атласа, като събира данни за птиците, независимо дали е начинаещ любител или опитен орнитолог. Най-лесният начин да участвате е като се регистрирате нa www.SmartBirds.org и качите на телефона си мобилното приложение SmartBirds Pro. Дори и начинаещите могат да допринесат за изготвянето на Атласа, като записват в мобилното приложение SmartBirds Pro видовете, които познават и степента на вероятност за гнездене.

За да подпомогнат хората, които имат желание да се включат и да допринесат за разкриването на съвременно разпространение на птиците в България, са разработили уебстраница, посветена на различни аспекти от методиката, подхода и приложението за събиране на данни. На нея ще намерите и актуални новини от дейностите, свързани с обновяването на Атласа и разнообразни помощни материали, посветени на птиците и мисията на БДЗП да ги проучва и опазва.

Може да се включите и във фейсбук групата Атлас на птиците в България 2021–2025, където да обменяте информация и опит с други съмишленици на инициативата.

С изготвянето на Атлас на птиците в България II от БДЗП се надяват, че освен събраната ценна научна информация за птиците ще се повишат познанията на любителите на птици в България и ще бъдат привлечени нови природолюбители.

Как още може да подкрепите БДЗП!

Гледайте видеата в YouTube канала на БДЗП и се абонирайте за него.
Следвайте ги във Фейсбук и Инстаграм, за да научавате навреме всички новини.

Станете член на БДЗП!
Този документ е създаден в рамките на проект „Наука на гражданите в полза на местните общности и природата“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.