1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва пожароопасния сезон в горите

Започва пожароопасния сезон в горите

В Западна България вече са регистрирани 400 сигнала за възникване на пожар

Всяка година с настъпването на пролетта и повишаването на температурите настъпва пожароопасния сезон в горите. В 8 области той вече е факт, предстои да се обяви и в цялата страна. В Западна България вече са регистрирани 400 сигнала за възникване на пожар, като рискът там е най-голям, заявиха от Агенцията по горите.

Човешката небрежност и безотговорност е причина за възникване на огъня. Пожарната опасност се увеличава от пролетното почистване на ниви, градини, ливади, пасища и други терени в близост до горския и полския фонд. От началото на годината има 900 сигнала за възникнали пожари. В 20% от тях е допуснато навлизането на огъня в горските територии, като са засегнали над 9 хиляди и 500 декара. Пожарите са низови, основно в Западна България.

От Агенцията по горите припомниха, че паленето на стърнищата и остатъци от културите в земеделските терени е забранено. При установяване на нарушение се налагат глоби и се отнема правото на фермера да получава субсидии.

През тази година има трансгранично прехвърляне на 5 пожара от Северна Македония през границата към България в Област Благоевград. Призивът е хората да бъдат внимателни и да не палят огън в горите, а само в разрешените за това места.   

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.