1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Запустяването на земята води до сериозни екологични проблеми в Средните Родопи

Запустяването на земята води до сериозни екологични проблеми в Средните Родопи

Значителна е редукцията и на някои животински видове, които обаче са структуроопределящи за съществуването на екосистемите

Около 20-30% от земята в района на Защитена зона „Триград – Мурсалица” пустее, съобщи на пресконференция председателят на Сдружение "Развитие - XXI век"- Смолян Силвия Младенова, която представи данните от мащабния проект "Интегриран модел за опазване на биологичното разнообразие и устойчиво стопанисване на природните ресурси в Централните Родопи (рид Мурсалица)", предаде Агенция "Фокус". Проектът се финансира от Фонда за подкрепа на НПО в България – 2008 – 2010 г. в рамките на Европейското икономическо пространство. Продължителността на проекта е една година, като е започнал през декември 2009 г.

Младенова обясни, че основната му цел е опазване на биологичното разнообразие и устойчиво стопанисване на природните ресурси в района на Централните Родопи, които се характеризират с богата биологично разнообразие и редица възможности за прилагане на устойчиви стопански практики като биологично земеделие, мултифункционално стопанисване на горите и устойчиво ползване на ловните и риболовни ресурси. По думите на Младенова в това отношение основна роля могат да имат ловно-рибарските сдружения, които обаче са слабо интегрирани в Европейската екологична мрежа Натура 2000.

Според ръководителя на проекта, липсва и единна национална политика или стратегия за интегриране на ловно-стопанските практики с мерките за опазване на биологичното разнообразие на природните ресурси. Сериозен проблем за региона представлява опазването и възстановяването на пасищата и хабитатите в тях заради намаляването на пасищните животни, основно овцете и кравите. Значителна е редукцията и на някои животински видове, които обаче  са структуроопределящи за съществуването на екосистемите.

Установено е, че популацията на дивия заек е намаляла драстично през последните 10 години, заради което се налага реинтродукция, защото заекът е основна храна за хищниците в планината и за някои видове птици като скален орел, бухал, вълк, пъстър пор и др. Застрашени са и популацията на глухара и лещарката, които са основно обект на бракониерски лов, заедно с дивата коза. Проблемна е и кафявата мечка, която също става рядък вид заради липсата на храна. Съществува криза и с горския сектор, тъй като горите страдат от пожари и типично секторен подход при възстановяването на младите насаждения. Проектът обхваща мерки по всички проблемни въпроси, като са издадени 200 флаера, ще бъдат отпечатани и 500 наръчника с препоръки за опазване на биологичното разнообразие. Освен това са проведени 12 срещи със заинтересовани страни, обучителни семинари с целевите групи от общините Смолян и Девин- селата Мугла, Триград, Гела, Солища и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.