1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради шапа ще се засили ветеринарния контрол по границата с Турция

Заради шапа ще се засили ветеринарния контрол по границата с Турция

Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Царево

За да се предотврати повторната поява на болестта шап на територията на страната ни, ще бъде засилен ветеринарния контрол и физическата охрана по границата ни с Турция. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Царево.

Правителството взе решение да не се изгражда защитна мрежа между България и Турция за ограничаване на разпространението на болестта шап като причините са, както финансови така и екологични, каза министърът. Първоначално одобрените средства от Министерски съвет за съоръжението бяха около 7 млн. лева, но след като тримата областни управители, на чиято територия трябваше да е оградата, направиха своите разчети се оказа, че необходимата сума достига 28 млн. лева, припомни той.

Освен това проучване на Министерство на околната среда и водите показа, че трасето преминава през 9 защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходимо допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие, каза още министър Найденов.Според МОСВ съоръжението би могло да засегне защитени видове и зони. Друга причина е, че заграждението би минавало през частни терени, за чието очуждаване е нужно много време.

Той допълни, че във физическата охрана по границата ни с Турция ще се включат и горските стражи. Освен това регулярно ще бъдат увеличени и пробите от взетите животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.